Probudi se: Kako je Dušan preživeo trovanje zelenom pupavkom

Društvo 21. sep. 202009:54 > 09:55
Podeli:

Tihi lov ili takozvano branje gljiva, sve više uzima maha i među onima koji nisu profesionalnci. Primer dugogodišnjeg berača i poznavaoca gljiva, Kragujevčanina Dušana Matejića, nam govori da i najbolji greše. On se nedavno otrovao od čuvene zelene pupavke, gljive koju retko ko preživi. Dušan je na svu sreću preživeo i sada je u jutarnjem programu "Probudi se" podelio svoje iskustvo i savete.

Dušan Matejić koju se branjem gljiva bavi već više od 20 godina, otrovao se nakon što je pojeo čorbu od pečuraka u blizini Kragujevca.

„Kad berete 20 godina onda se opustite, mislite da nešto znate. Ja sam tek posle 20 godina i počeo da berem šumske šampione i zaboravio zašto ne treba da ih berem“, priča Matijević kako mu se dogodilo da ubere otrovnu gljivu:

„Zelena pupavka ja bila u stvari bela, izgubila je neke svoje karakteristike, ali je bila manja od šumskih šampiona. Ja prosto nisam primetio razlike, bio sam lakomislen, mogu reći i bahat, kad se družite sa prirodom mislite da vama to ne može da se desi.“

Kako kaže, nakon što je otrovnu pečurku uneo u organizam, spasilo ga je to što je poznavao simptome trovanja.

Povezane vesti:

„Meni je nakon 14 sati delovao otrov nakon što sam popio čorbu od više vrsta pečurki. Taj otrov je direktno otišao u krv“, kaže on.

Objašnjava da bi toksikolog znao kakav protivotrov da nekome, neophodno je da zna šta je osoba pojela.

„On to može da zna samo na osnovu onoga što mu kažete, ili ako ste ostavili jednu pečurku u frižideru što se i preporučuje“, kaže on.

Srećna okolnost je to što u Dušanovom slučaju do uzimanja protivotrova nije prošlo previše vremena, jer bi već nakon 36 sati došlo do smrtnog ishoda.

Koliko je poznato, u poslednjih godinu do dve dana, nije bilo trovanja zelenom pupavkom.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar