Ivan Petrović
Ivan Petrović Foto: Nova.rs

Ivan Petrović, zamenik lokalnog omudsmana u Kraljevu, kaže za Nova.rs da je načelnica Gradske uprave u Kraljevu, u preporuci koju je dostavila Komisiji za izbor sudija, napisala da je potrebno da pribave medicinsku dokumentaciju o njemu, i da je mišljenja da "bolesne i konfliktne osobe ne mogu biti sudije".

Petrović kaže da je februaru ove godine, posle razgovora sa predsednikom Komisije za izbor sudija, jer se prijavio na konkurs za izbor sudija opšte i posebne nadležnosti, saznao da je Jelena Bekčić načelnica Gradske uprave u Kraljevu, dostavila negativno mišljenje u vezi njegove stručnosti.

Pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, Petrović je dobio u posed dokument, u kojem je načelnica Gradske uprave iznela mišljenje.

Ivan Petrović je u više navrata podnosio krivične prijave protiv gradonačelnika, načelnika Gradske uprave, direktora bolnice, a vodio je sudske sporove koje je izgubio. Nedavno je nastupio na televiziji N1, kao zamenik lokalnog ombudsmana i dao izjavu da je uvođenje vanrednog stanja zbog virusa Kovid 19, neustavno. Tražio je ocenu ustavnosti ove odluke, a ishod je poznat široj javnosti. Predlažem da pribavite od nadležnog organa i njegovu medicinsku dokumentaciju. Moje lično mišljenje je da konflikte i bolesne osobe ne mogu biti dostojni sudijske funkcije (pritom ne govorim o konkretnom imenu) nego mislim uopšteno“, napisala je načelnica u mišljenju.

Petrović kaže da je načelnica zloupotrebila svoj službeni položaj, da je prekoračila granice svog službenog ovlašćenja i nanevši mu štetu.

Ivan Petrović Ivan Petrović
Ivan Petrović Ivan Petrović
Ivan Petrović Ivan Petrović

„Sprečila me u ostvarivanju prava da konkurišem na javnu funkciju za sudiju u Osnovnom sudu u Kraljevu i uvredila. Protiv nje ću podneti tužbu. Jer, navedenom izjavom nije uvredila samo mene, već i druge građane, koji konkurišu na sudijsku funkciju, a imaju zdravstvene probleme koji nisu ograničavajući za sudijsku funkciju. Njeno mišljenje ima diskriminatorni karakter“, kaže Petrović.

Petrović dodaje da unazad pola godine, policija „narušava duševni i privatni mir njegovih rođaka“ na adresi gde ima prebivalište. Kaže da je uvidom u predmet, utvrdio da je načelnica dostavila molbu policiji kako bi proverili da li se fiktivno nalazi na prijavljenoj adresi.

„Molba predstavlja zloupotrebu prava, i kršenje načela obrade podataka ličnosti, shodno Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti. Nezakonite radnje načelnice Gradske uprave su vid nezadovoljstva, zbog mog profesionalnog angažovanja na funkciji zamenika Lokalnog ombudsmana grada Kraljeva. A ukazivao sam na nepravilnosti i nezakonit rad Gradske uprave“, rekao je Petrović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar