Foto:Nova.rs

Kružni tok kod fabrike "Leoni", nakon poslednjeg udesa u kojem je poginula devojka stara 26 godina, mnogi su prozvali "crnim". Jedan od razloga je da je zabeležen povećan broj udesa, uglavnom zbog neprilagođene brzine, ali drugi veoma bitan jeste taj da od trenutka kada je kružni tok sagrađen, a prošlo je više od godinu dana, na njemu ne postoji javna rasveta.

Kako su nam odgovorili iz JP „Putevi Srbije“, oni jesu zaduženi da upravljaju državnim putem, odnosno deonicom magistralnog puta Kraljevo – Raška, na kojem se nalazi pomenuta kružna raskrsnica. Ali, kažu da nisu krivi što on još nije osvetljen.

„Na osnovu sporazuma o saradnji Grad Kraljevo je bio nadležan za izradu projektno-tehničke dokumentacije, u sklopu koje nisu uradili projekat javne rasvete“, navodi se u odgovoru „Puteva Srbije“.

Kako navode, planskim dokumentom određuju se deonice javnog puta, odnosno putnog objekta sa dodatnim elementima (širi kolovoz, trotoar, raskrsnice za potrebe naselja, prostori za parkiranje, javna rasveta, svetlosna i druga signalizacija, autobuska stajališta, biciklističke staze, pešačke staze i sl.), objekti i oprema koji odgovaraju potrebama naselja…

Foto:Nova.rs

„Dodatni elementi državnog puta za potrebe naselja mogu se izgraditi na zahtev jedinice lokalne samouprave, uz prethodno pribavljanje saglasnosti upravljača državnog puta. Troškove izgradnje elemenata državnog puta snosi jedinica lokalne samouprave koja je zahtevala izgradnju tih elemenata“, kažu iz ovog preduzeća.

Međutim, iz Direkcije za planiranje i izgradnju Kraljevo kažu da saglasnost da izrade javnu rasvetu nisu dobili od „Puteva Srbije“, iako su im se više puta obraćali.

„Tačno je da je u projektu bila izostavljena izgradnja osvetljenja kružnog toka. Ali, odmah nakon njegove gradnje, obraćali smo se ‘Putevima Srbije’ ali i fabrici ‘Leoni’, jer je raskrsnica urađena zbog potrebe fabrike, ali niko nam ništa nije odgovorio. Tražili smo da mi postavimo javnu rasvetu, ali svi su ćutali“, odgovorio nam je Aleksandar Nestorović, direktor Direkcije.

Prema njegovim rečima, neumesno je da „Putevi Srbije“ svu odgovornost prebacuju na Grad Kraljevo.

„Bar pet dopisa smo im poslali. U oktobru i novembru prošle godine smo im se dva puta obraćali. Nikakav odgovor nismo dobili, jer oni moraju da izdaju dozvolu. I sad smo mi krivi jer nema osvetljenja“, bio je kategoričan Nestorović.

U udesu koji se na ovom kružnom toku dogodio pre dve noći, poginula je devojka, dok su dve osobe zadobile teške povrede. Udes se dogodio kada je vozač „bmv“, izgubio kontrolu nad automobilom, preleteo „ostrvo“ i prevrnuo se u obližnjem kanalu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare