Foto:Tanjug/Michael Kappeler/dpa via AP

Nakon brojnih najava iz Kriznog štaba da će i privatne laboratorije moći da rade PCR testove i konačnog otvaranja mogućnosti da za to apliciraju krajem jula, onima koji su odlučili da se prijave za tako nešto stigao je apsurdan odgovor - da dozvolu ne mogu dobiti jer su privatnici.

„Očekujemo da dozvole za PCR testiranja u privatnim laboratorijama budu izdate tokom avgusta“, rekli su za Nova.rs iz Asocijacije privatnih zdravstvenih ustanova (APZU) 4. avgusta.

S obzirom da se u međuvremenu na tržištu nisu pojavile privatne laboratorije koje nude ovu uslugu, kontaktirali smo  APZU sa pitanjem šta se dešava.

Foto:EPA-EFE/KOEN VAN WEEL

Kako je navedeno u odgovoru za Nova.rs, nakon što je Ministarstvo zdravlja, krajem jula, na svom sajtu objavlilo obrasce za izdavanje potvrdjujućeg rešenja za PCR, prijavile su se dve laboratorije.

„Obe laboratorije koje su do sada podnele zahtev za potvrđujuće rešenje za PCR testiranje na COVID 19 su početkom ove nedelje dobile rešenja o obustavljanju postupka zbog nepostojanja uslova za dalje vođenje postupka“, navode iz APZU.

Povezane vesti:

Kako kažu, Ministarstvo je u laboratorijama koje su aplicirale u obrazloženju navelo da je „Odlukom o proglašenju bolesti izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bočešću propisano da se testiranje stanovništva na prisustvo virusa vrši u svim mikrobiološkim laboratorijama zdravstvenih ustanova u javnoj svojini„.

„Kako je podnosilac privatna praksa osnovana sredstvima u privatnoj svojini ne postoje uslovi da se pokrenuti postupak za dobijanje dalje vodi“, objasnili su iz Ministarstva.

Nova.rs je nakon dobijanja ove informacije Ministarstvu zdravlja uputila pitanja zbog čega je uopšte bilo reči da bi i privatne laboratorije mogle da rade testiranja PCR metodom i zbog čega su pokretani postupci za izdavanje dozvola, ako se znalo da im propisi to načelno ne omogućavaju. Odgovore nismo dobili.

Nakon što je letos situacija u zemlji postala kritična u vezi sa brzinom dobijanja rezultata testova na koronavirus, članovi Kriznog štaba su počeli da pominju da su sada i privatne laboratorije „dobrodošle“ da rade PCR testove.

Tako je, govoreći na konferenciji za medije, premijerka Ana Brnabić još 13. jula rekla da je država tokom marta i aprila tražila da se privatne laboratorije uključe u PCR testiranje na koronavirus. To se još nije dogodilo.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare