Godinama se građanima obećava da čuvena beogradska kafana "Manjež", iz 1934. godine, koja je inače predstavljala i izuzetan primer arhitekture sa početka 20. veka, neće biti srušena niti da će biti obavljena njena prenamena. Međutim, obećanje nije ispunjeno. Naime, na tom mestu otvorena je kladionica, koja se na ovoj lokaciji nalazi od polovine februara.

„Mi sada prisustvujemo jednom parastosu. Nekada je ovde bila ekskluzivna kafana, sada je ekskluzivna vila i kladionica. Prisustvujemo nečemu što bih ja nazvao kafanocidom. Beograd, kada ga pogledate urbanistički, nije posebno lep, nema bulevare poput Pariza ili Madrida, ali ima dušu i to je ono čime se mi hvalimo kada o Beogradu govorimo strancima. Ta duša umnogome je sakrivena ispod crveno-belih kariranih stolnjaka i ambijenta kafane“, rekao je za TV Nova novinar Boško Jakšić istakavši da je Beograd prvi grad u Evropi koji je imao kafanu.

Pročitajte još:

On je dodao da je od tih starih beogradskih kafana ostala samo jedna – „Znak pitanja„, i to zahvaljujući građanima koji su svojevremeno pokretali i razne peticije kako bi se ona sačuvala.

„Posle toga, nestaju jedna za drugom. Svi drugi čuvaju svoje, čuvaju kafanski identitet. Grci čuvaju taverne, Italijani tratorije, Britanci pabove, Nemci pivnice, Francuzi bistroe. A mi kafanu uništavamo i zamenjujemo je nečim novim, čega ima gde god hoćete. Kad vam neko dođe i vi ga odvedete u neki fensi restoran, on ne zna da li sedi u Frankfurtu ili Parizu, ali ako sedne u Čuburu ili Orašac, on može da prepozna ono što je duh Beograda. Ali mi smo ovde isterivači duhova“, istakao je Jakšić i dodao da kod investitora „duh Beograda“ kao argument ne može da se koristi.

Restoran Manjež Foto: google.maps

Podsetimo, krajem 2021. godine pojavila se informacija da bi kultna beogradska kafana „Manjež“ mogla da bude srušena, uz još tri izuzetna primera beogradske arhitekture sa početka prošlog veka, kako bi na tom mestu mogao da nikne stambeno-poslovni kompleks.

Ipak, brzo nakon toga je profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Ivan Rašković, koji je predsedavao žirijem konkursa za idejno rešenje za ovaj deo Beograda, rekao da „‘Manjež’ nedvosmisleno ostaje“.

BONUS VIDEO Zanimljivosti o Beogradu koje našu prestonicu čine posebnom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare