Branislav Tiodorović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U Srbiji su uradjene sve potrebne pripreme i spremni su kapaciteti i da danas poče vakcinacija protiv korona virusa, izjavio je epidemiolog Branislav Tiodorović.

Tiodorović je za Televiziju Prva rekao da je određeno „gde će biti vakcinacija, ko će je izvoditi i koji su prioriteti“.

Ukazao je da će se, kada stigne vakcina protiv koronavirusa, o tome opet raspravljati u Kriznom štabu Vlade Srbije za suzbijanje epidemije.

Tiodorović je rekao da nije realno očekivati da će Srbija odjednom dobiti dva, tri miliona vakcina, ali da se nada da ćemo dobiti bar 500.000.

„Mada ćemo videti da li će biti i toliko“, rekao je Tiodorović.

Najavio je da će među prvima vakcinu protiv koronavirusa dobiti zdravstveni radnici, policija, vojska, zaposleni u prosveti, stariji građani.

Tiodorović je upozorio da ne sme biti opuštanja, nepoštovanja mera ni kada počne vakcinacija, kao i da ne mogu da se osećaju sigurno ni oni koji su se oporavili od boleesti KOVID-19, jer u slučajevima kad je klinička slika lakša, „gotovo da čak i nema antitela“.

On je rekao da će najverovatnije morati i dalje da se primenjuju sve mere za suzbijanje epidemije: nošenje maski, održavanje fizičke distance sve do juna naredne godine, „kada će situacija biti takva da ćemo shvatiti da možemo da živimo daleko sigurnije nego sada“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je krajem oktobra najavio da je Srbija za nabavku vakcina protiv korona virusa potpisala predgovor sa američko-nemačkom kompanijom „Fajzer“, od koje se prve isporuke očekuju do Nove godine, a do marta iduće godine se očekuje 350.000 doza vakcina.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar