Foto:N1

Južne vesti nisu morale da plaćaju porez na zaradu za doskorašnjeg glavnog i odgovornog urednika Predraga Blagojevića, zaključak je Upravnog suda nakon 2 i po godine od podnete tužbe, objavio je danas ovoaj niški portal.

Kako se objašnjava, to znači da je Poreska inspekcija neosnovano obračunala dugovanja Južnim vestima po ovom osnovu od čak milion dinara, u kontrolama koje su trajale više meseci.

Veće sudija Upravnog suda, kako piše u presudi, razmotrilo je tužbu koje su protiv Poreske uprave podnele Južne vesti nakon odbijanja žalbe, i zaključilo „da se na osnovu dokaza na koji se pozivaju poreski organi ne može utvrditi poreska obaveza“.

Lice iz presude za koje su poreski inspektori tražili retroaktivno plaćanje poreza i doprinosa za period od oktobra 2010. do 31. januara 2018. je Predrag Blagojević, donedavni glavni i odgovorni urednik Južnih vesti. Iako formalno nije bio zaposlen u mediju, inspektori su za njega tražili plaćanje poreza sa kamatom.

POGLEDAJTE JOŠ:

Advokat Južnih vesti u ovom slučaju Boško Ristić ističe da je Upravni sud u potpunostu usvojio tužbu i odbio odgovore Poreske uprave.

„Upravni sud vrlo retko meritorno i konačno odlučuje, vratio je sada Poreskoj upravi kao prvostepenom organu sa primedbama koje govore o tome da je njihovo postupanje bilo neosnovano i da nije bilo osnova da se vrši obračun poreza i doprinosa za Blagojevića“, kaže Ristić.

„Poreski organi mogu da proveravaju svaki privredni subjekat, ali u konkretnom slučaju smatra da su, nakon prikupljenih informacija i dokaza, morali da obustave postupak ili da konstatuju da nema propusta u obračunavanju poreza i doprinosa. Čini se da je ovo sve bilo tendenciozno, ali o tome naravno odlučuje sud. Šta su motivi i pozadina ovog postupka možemo da nagađamo, s obzirom na rad Južnih vesti i kritike i komentare koje prenose o radu organa javne vlasti“, smatra Ristić.

Poreska uprava u Nišu sada ima 60 dana, kako kaže Ristić, da okonča poreski postupak nakon poništavanja rešenja. Postoje dve mogućnosti – da Poreska uprava uvaži ili odbije žalbu medija, koju će sada ponovo razmatrati.

„Mi očekujemo da će uvažiti primedbe suda i da će uvažiti žalbu. Može da preinači prethodno rešenje i oslobodi Južne vesti poreskog duga ili da ponovo vrati organu koji bi ponovio postupak i doneo novo rešenje“, zaključio je Ristić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)