Sveto Karaklajić Foto: Printscreen/YouTube/Sve De

Rekorder u proizvodnji maline, Sveto Karaklajić (68) preminuo je posle teške bolesti u Bukovici kraj Ivanjice.

Iza njega će ostati brojna priznanja i zavidni rezultati o kojima sa ponosom govori dr Aleksandar Leposavić, viši naučni saradnik iz Instituta za voćarstvo u Čačku.

„Malinjak Sveta Karaklajića podignut 1980. godine bio je u proteklih 20 godina nezaobilazna destinacija brojnih naučnih i stručnih delegacija iz Srbije i sveta. Svetski poznat, Sveto je postao posle posete generalnog sekretara Svetske organizacije proizvođača i prerađivača maline, gospodina Felipea Rosasa iz Čilea u junu 2007. godine.

Gospodin Rosas i delegacija naučnih radnika i savetodavaca iz ove latinoameričke zemlje došli su te godine u Srbiju da vide i uče kako se proizvodi najkvalitetnija malina na svetu. I bili su zadivljeni prinosom i kvalitetom plodova američke a nekako više srpske sorte Vilamet sa kakvim se nikada i nigde nisu susretali. Još više su bili zadivljeni dobrodušnošću i gospodstvom srpskog zemljoradnika koji je na svojoj okućnici na svega 11 ari bez problema svake godine ubirao 3,8 tona vrhunske maline“, ističe dr Aleksandar Leposavić.

Ređale su u njegovom malinjaku delegacije iz Brazila, Argentine, Perua, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Moldavije, Ukrajine, Engleske, Italije, Češke, Slovačke, Bugarske, Rumunije i drugih zemalja. I sve ih je Sveto, srpski domaćin primio, ugostio i dobronamerno posavetovao.

Posebno priznanje za svoj rad Karaklajić doživeo je na Sedmom svetskom kongresu proizvođača jagodastog voća, održanom u maju 2013. godine u Santjagu u Čileu, kojom prilikom je njegov zasad proglašen za najbolji zasad na svetu. I dugo godina posle toga su Sveto Karaklajić i njegov zasad pronosili slavu i ugled srpskog malinarstva svuda u svetu. Ušao je u naučne monografije i udžbenike pisane na srpskom i engleskom jeziku. I ne bez razloga, jer znao je Sveto vrlo dobro svaki izdanak, položaj grančice i lista u zasadu, koliko će plodova ubrati ali i pokazati komšijama i prijateljima da i oni budu bolji!

„Otišao je  čovek Sveto Karaklajić, nama koji smo sa njim sarađivali ostaje da žalimo a zbog svega dobrog učinjenog za srpsko i svetsko malinarstvo neka mu je večna slava i hvala“, rekao je dr Aleksandar Leposavić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare