Svetomir Bojanin Foto: Printscreen/RTS

Najpoznatiji i najcenjeniji dečji psihijatar profesor doktor Svetomir Bojanin preminuo je u 91. godini, saopštio je Centar za logopediju i ranu intervenciju – dr Nestorov, čiji je dugogodišnji saradnik bio prof. Bojanin.

Ostaće upamćen po izuzetnom pristupu deci, po tome što se uvek zalagao za nenasilne metode discipline i ljubav isticao kao najmoćniju vaspitnu metodu.

„Batina nije iz raja izašla, nju su iz raja oterali“, govorio je dr Bojanin.

Rođen je 1932. godine u Bolmanu, u Baranji. Stručna javnost ga poznaje, pored ostalog, i kao profesora koji je uveo predmet neuropsihologija na Univerzitet u Beogradu i predavao ga na Defektološkom i Medicinskom fakultetu. Autor je i koautor dva univerzitetska udžbenika i više stručnih monografija iz oblasti psihijatrije razvojnog doba.

Šira javnost ga je upoznala kao autora knjige “Škola kao bolest” u kojoj je iskazao svoje stavove o neprikladnom odnosu savremene škole prema mentalnom zdravlju dece i omladine koja ih pohađa. Posle analize promena u ovoj oblasti proteklih deset godina, i uvida da se kriza savremene škole ubrzano produbljuje, profesor Bojanin u knjizi “Tajna škole”, kao odgovor na ovaj izazov, predstavlja široj javnosti jedan model škole kakva bi ona trebala da bude, kao i celovitu analizu stanja u savremenom, pre svega domaćem, školstvu.

On smatra da je u sadašnjem trenutku neophodno razvijati vannastavne aktivnosti u školi i time ovu instituciju učiniti središtem društvenog života učenika koji je pohađaju.

POGLEDAJTE JOŠ:

Dnevna bolnica za decu u Institutu za mentalno zdravlje (IMZ) u Beogradu od 2012. godine nosi ime našeg čuvenog dečjeg psihijatra prof. dr Svetomira Bojanina. Ova bolnica počela je rad 1998. godine i namenjena je dijagnostici i tretmanu dece uzrasta od 3 do 12 godina koja ima problem sa složenim razvojnim i emocionalnim problemima.

Pogledajte neke od najčitanijih tekstova profesora Bojanina. Čoveka koji je dečju dušu poznavao zato što je jedan mali deo nje sačuvao u sebi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare