Beljulj Bećaj Foto: Medija centar Beograd

Univerzitetski profesor, politikolog Beljulj Bećaj preminuo je danas, javnost je obavestila njegova ćerka Adea Bećaj. Jedan je od najistaknutijih kosovskih intelektualaca.

Univerzitetski profesor, politikolog Beljulj Bećaj preminuo je danas, javnost je obavestila njegova ćerka Adea Bećaj. Jedan je od najistaknutijih kosovskih intelektualaca.

Beljulj Bećaj je bio kolumnista na portalu KoSSev. U pokušaju da se pronađe zajednički put u komunikaciji, a dijalog postavi na zdrave, transparentne i poštene osnove, zajedno sa novinarom Milivojem Mihajlovićem četiri godine vodio je dijalog „Prištinska veza“.

Učestvovao je u razgovorima i okruglim stolovima koje je portal KoSSev organizovao tokom proteklih godina, kao i sa urednicom portala KoSSev na brojnim konferencijama, tribinama i u emisijama u Prištini, Mitrovici, Gračanici i Beogradu.

Ono što je govorio na javnim događajima, pričao bi i privatno: istinski se zalagao za dijalog i suživot i ultimativno verovao u njega kao jedini izlaz za balkanske nedaće. Imao je sluha za drugu stranu, bio je ponosan na svoje i podjednako poštovao tuđe, radovao ga je zajednički život, rastuživali mržnja, nerazumevanje i neobrazovanost. Nije podnosio koruptivnost loših lidera.

U svojoj poslednjoj kolumni, svom nekadašnjem sugrađaninu i prijatelju, koji od posle rata živi u Beogradu, postavio je pitanje „Da li je moguća zlatna sredina između dve ekstremne opcije za Zajednicu opština sa srpskom većinom“, ali i uputio poziv.

„Poštovani prijatelju, pozivam te (u meri koja zavisi od nas) da damo zajednički doprinos raskrinkavanju populističkih pretenzija vlasti u Srbiji i na Kosovu koje su došle do izražaja i oko pitanja Zajednice opština sa srpskom većinom (ZOSV) i koje, dolazile iz Beograda ili Prištine, najveću štetu nanose srpskoj zajednici na Kosovu i njenim odnosima sa albanskom većinom“, pisao je Bećaj 19. avgusta, u jeku novih tenzija na relaciji Priština-Beograd.

U meri u kojoj je zavisilo od njega, vodio je svoj život – hrabro, bez podleganja stavu većine kada ga nije delio, odričući se i svojih savetničkih funkcija onda kada bi shvatio da lidere koje je savetovao su postupali drugačije, nanoseći štetu narodu kojeg su zastupali.

Bećaj će biti sahranjen na gradskom groblju u Prištini.

Beljulj Bećaj (Belul Beqaj), rođen je u Prizrenu 1957, gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, magistrirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Prištini i doktorirao političke nauke na Univerzitetu “Kiril i Metodije“ u Makedoniji. Autor je stotine javnih i naučnih radova.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar