Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Jednostavnim sabiranjem poznatog broja obolelih po okruzima u Srbiji došli smo do 562 registrovana slučaja koronavirusa u poslednja 24 sata. Taj broj je alarmantno veći od 396, koliko je danas zvanično registrovano na teritoriji cele Srbije, posebno ako se uzme u obzir da nije poznato koliko ima novoobolelih u Beogradu i Nišu, kao i drugim većim gradovima.

U poslednjih 48 sati u Vojvodini je registrovano 450 novoobolelih od kovida-19, a od toga je 235 slučajeva u poslednja 24 sata, saopštio je danas Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Od početka epidemije u Zlatiborskom okrugu broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u jednom danu nije bio ni približno veliki kao danas kada su testovi pokazali da je zaraženo još 148 osoba, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje Užice.

Prema podacima šabačkog Zavoda za javno zdravlje, u toku poslednja 24 sata, u Mačvanskom okrugu su registrovana još 92 novoobolela. U Šapcu su registrovane 72 novozaražene osobe, Loznici 15, Bogatiću 1, Koceljevi i Ljuboviji po 2.

Povezana vesti:

Na teritoriji grada Kragujevca registrovan je 71 novi slučaj zaraze virusom kovid-19, a u Šumadiji ukupno 87, pokazuju poslednji rezultati Instituta za javno zdravlje Kragujevac.

Ovde imamo podatke za Vojvidinu i samo još tri, do ukupno 17 okruga u užoj Srbiji, pri čemu podaci o broju registrovanih slučajeva koronavirusa u Beogradu i Nišu, koji spadaju u žarišta koronavirusa, nisu dostupni.

Dakle, samo zbir novoobolelih u Vojvodini, Zlatiborskom okrugu, Mačvanskom okrugu i Šumadiji je 562, dok je prema podacima koje je danas izneo Krizni štab, i koji su objavljeni na zvaničnom sajtu Ministarstva zdravlja, ukupan broj današnjih slučajeva 396.

Podaci o dnevnom broju zaraženih koronavirusom po mestima u Srbiji na sajtu covid19.data.gov.rs ne ažuriraju se još od 10. jula. Zašto se to više ne radi, pitala je novinarka N1 na današnjoj konferenciji Kriznog štaba. 

Povezane vesti:

„Gradovi pojedinačno i krizni štabovi na nivou lokalnih samouprava faktički svaki dan drže svoje konferencije za štampu i objavljuju, kolko znam, podatke koje im dostavljaju njihovi zavodi za javna zdravlja. Tako da smo i na taj način predupredili sve ove stvari koje su bile vezane za neslaganja, odnosno mogućnost da se rezultati interpretiraju na različite načine“, rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković odgovorajući na pitanje.

Očigledna neslaganja brojki koja smo uočili, možda su samo još jedana od pogrešnih „interpretacija“, poput one BIRN-ove. Ali ova „pogrešna interpretacija“ novom taktikom Kriznog štaba očigledno nije predupređena.

Ipak, možda se iza neobjavljivanja podataka krije nešto drugo.

Na primer, ako bi svi brojevi stajali na jednom mestu, nepoklapanje bi bilo očigledno, a ovako je potrebno skupiti informacije razbacane po vestima objavljenim u toku jednog dana u različitim medijima.  Osim toga, da bi se brojevi iz pojedinih mesta „naštelovali“ tako da odgovaraju „naštelovanom“ zbiru potreban je dodatni napor, za šta se sad očigledno nema vremena.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram