Foto: Nova.rs

Koronavirus ušao je u Dom za decu ometenu u razvoju u Izvoru kod Paraćina. Kako smo saznali, u domskom odeljenju zaraženo je preko 70 štićenica i osoblja. Iz ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kažu da je virus u ovoj ustanovi registrovan 23. novembra, ali ne i koliko je njih zaraženo. 

Kako smo saznali, testiranja se sprovode već nekoliko dana u ovoj ustanovi, a Centar za socijalni rad u Paraćinu nadležan je za Dom za decu ometenu u razvoju u Izvoru. Ali zvaničnih saopštenja nije bilo osim što je vd direktorka Centra Aleksandra Antić rekla za lokalne medije da testiranja još uvek nisu gotova.

Ona je izjavila da su svima urađeni PCR testovi, ali da rezultata još uvek nema. Da su sve štićenice i zaposleni ranije primili vakcine protiv gripa što prema njenom mišljenju znači da su tada bili zdravi.

Saša Paunović, bivši predsednik opštine Paraćin, kaže da se radi o više od 70 zaraženih u ovom Domu. On je istakao da je reč o ustanovi koja je inače zatvorenog tipa, i da je otežavajuća okolnost što su štićenice i onako krhkog zdravlja.

Foto: Nova.rs

„U domu nije bilo lekara, jer je doktorka koja radi u njemu na trudničkom bolovanju, i nije bilo zamene za tog radnika u trenutku pojave epidemije. Propust Centra za socijalni rad je očigledan, jer nije na vreme obezbeđena zamena“, rekao je Paunović.

Zanimljivo je i da o štićenicima brinu i monahinje manastira Sveta Petka. Ali, prema rečima Paunovića, to je normalna pojava u redovno vreme, ali ne i u jeku epidemije virusa. Ne postoje ni podaci da li je neka od monahinja zaražena.  Iz ministarstva za socijalna pitanja kažu da je prva pojava oboljevanja zabeležena je 23. novembra, ali ne koliko je štićenika zaraženo.

Foto: Nova.rs

„Pojavom prvih obolelih korisnica monahinje su povučene iz objekta, o korisnicama brinu dve medicinske sestre volonteri i jedan lekar volonter. U saradnji sa kriznim štabom i Opštom bolnicom u Paraćinu obezbeđene su još četiri medicinske sestre I jedan lekar, koji su angažovani da pruže pomoć korisnicima Domskog odeljenja za smeštaj odraslih i starijih sa intelektualnim teškoćama I teškoćama u komunikaciji “Izvor”, navode iz ministarstva.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar