Foto: svetapetkaizvor.com

Koronavirus ušao je u Dom za decu ometenu u razvoju u Izvoru kod Paraćina. Iz opštine Paraćin kažu da je zaraženo 14 štićenika, ali prema našim saznanjima, taj broj bi mogao biti veći. Kako smo saznali, u domskom odeljenju u kojem se nalazi 84 štićenika, nema lekara jer je doktorka koja radi na trudničkom bolovanju. Po potrebi dolazi lekar Doma zdravlja u Paraćinu. Zanimljivo je da o štićenicima brinu i monahinje manastira Sveta Petka. 

Kako smo saznali, testiranja se sprovode već nekoliko dana u ovoj ustanovi. Nadležni kažu da testiranje još uvek nije gotovo.

„Ima pozitivnih i štićenika i osoblja, prekjuče su testirani nasumično, osam od deset testiranih je pozitivno. Obavešteno je resorno ministarstvo, tražena je dozvola da se štićenici voze na snimanje kolima hitne pomoći, jer je ranije doneta odluka koja se odnosi na sve domove sličnog tipa da 14 dana zaposleni ne napuštaju radna mesta kako korona ne bi ušla među korisnike. Da li su štićenici odvedeni u Dom zdravlja ne znam, ali situacija nije dobra. Dosta je pozitivnih“, rekao je jedan od zaposlenih.

Centar za socijalni rad u Paraćinu nadležan je za Dom za decu ometenu u razvoju u Izvoru. Ali zvaničnih saopštenja nije bilo osim što je v.d. direktorka Centra Aleksandra Antić rekla da testiranja još uvek nisu gotova, a kasnije predsednik opštine Paraćin Vladimir Milićević da je pozitivno 14 štićenika.

Iz Centra za socijalni rad u Paraćinu kome pripada Domsko odeljenje u Izvoru kažu da su testiranja u toku.

„Svima su rađeni PCR testovi, ali rezultata još uvek nema. Svi štićenici i zaposleni su ranije primili vakcine protiv gripa tako da su tada bili zdravi, u suprotnom ne bi mogli da budu vakcinisani“, kažu iz ovog Centra.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja još uvek se nije oglasilo u vezi sa situacijom u Domu za decu ometenu u razvoju u Izvoru, kao ni Krizni štab. Pojedini mediji su preneli da su navodno monahinje manastira Sveta Petka koje brinu o deci ometenoj u razvoju odbile da se testiraju na koronu.

U Paraćinu je u poslednja 24 sata potvrđeno 110 novih slučajeva infekcije koronavirusom.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare