Foto: Promo

Siva knjiga inovacija, specijalizovana publikacija NALED-a sa 60 preporuka za poboljšanje ambijenta za inovacije u Srbiji predstavljena je danas a njeni prvi primerci uručeni su ministrima Branku Ružiću i Nenadu Popoviću.

Ističući da će pomno proučiti preporuke iz ove knjige od kojih se deo odnosi i na Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Ružić je naveo da je Vlada Srbije poslednjih godina dosta radila na razvoju sistema za inovacije i da će ministarstvo koje vodi ove godine sektor inovacija podržati sa više od tri milijarde dinara.

„Siva knjiga inovacija osim definisanja problema daje i preporuke

za njihova rešenja, a 12 od 60 preporuka je u nadležnosti Ministarstva prosvete. Posebno nam je važna ona o većoj saradnji nauke i privrede, gde inače imamo ocenu 39,6 od mogućih 100, pošto samo tri odsto preduzeća u razvoju inovacija sarađuje sa akademskom zajednicom“, rekao je Ružić.

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović je istakao da je Srbija jedno od pet najboljih mesta u Evropi za inovacije.

„Ovo danas je nastavak akcije za predstavljanje Srbije kao zemlje za inovacije, a to se najbolje radi u saradnji Vlade Srbije, privrede i nevladinog sektora“, naveo je Popović.

PROČITAJTE JOŠ

Naglasio je da je ministartsvo na čijem je čelu sprovelo više programa u ovoj oblasti u prethodnih pet godina a da se dobre tendencije u IT sektoru i inovacijama ogledaju i kroz izvoz koji je lane u ovoj oblasti prvi put premašio rekordan rezultat koji je ranije pripadao poljoprivredi i da se očekuje da izvoz ove godine dostigne blizu dve milijarde dolara.

Predstavljajući knjigu direktor za konkurentnost i investicije NALED-a Dušan Vasiljević je naveo da prvo izdanje ove knjige sadrži 50 preporuka za unapređenje uslova za poslovanje inovativnih i visokotehnoloških privrednih subjekata uz dodatnih 10 stimulativnih preporuka vezanih za poreske olakšice i subvencije.

Među preporukama kao prioritetne su izdvojene one o uvođenju industrijskih doktorata u obrazovni sistem Srbije, prekidanje kažnjavanja startapova zbog kašnjenja uplate jedne rate kredita, omogućavanje primene pametnog ugovora u pravnom sistemu Srbije.

Knjiga je nastala u okviru programa StarTeć, čiji je cilj transformacija tradicionalne ekonomije u digitalnu i visokotehnološku a koji finansira kompanija Filip Moris.

BONUS VIDEO: Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar