Foto: N1

Izvršni direktor NALEDA Violeta Jovanović danas je predsedniku opštine Krupanj Ivanu Isailoviću uručila priznanje „Šampion preduzetništva“ koje se dodeljuje lokalnim samoupravama sa najvećim brojem novoosnovanih preduzetničkih radnji i preduzeća u odnosu na broj stanovnika.

Krupanj je dobitnik ovog priznanja za 2020. godinu u kategoriji opština srednje veličine. Violeta Jovanović je izjavila da su kriterijumi NALED-a bili broj otvorenih i zatvorenih preduzetničkih radnji tokom prethodne godine, zatim broj korisnika njihove mere „Strartuj legalno“, odnosno poresko oslobođenja početnika u poslovanju kako bi se smanjilo finansijsko opterećenje i rizik poslovanja onima koji kreću u ostvarivanje svojih preduzetničkih ideja.

„Posmatrali smo i šta lokalna administracija čini da unapredi ambijent za poslovanje da pojednostavi procedure, da daje informaicje, da pomaže preduzetnicima da koriste mere koje država nudi, pre svega da bi podstakla sve da tu svoju poslovnu ideju ostvare“, dodala je direktorka NALED-a.

Ona je naglasila da je Krupanj na tom planu apsolutni šampion, a naročito u oblasitma kulturno-istorijskog i sportsko-rekreativnog turizma, poljoprivredi i preradi hrane.

„To su znanja koja se ovde prenose generacijama i to je vrsta preduzetništva koje NALED zdušno podržava“, istakla je Jovanović.

Predsednik opštine Krupanj, Ivan Isailović, rekao je da se lokalna samouprava suštniski bavi podrškom preduzetnicima.

„Smatramo da je to jedini način da zaustavimo migratorne procese, da stanovnici Krupnja ostanu da žive ovde, da se bave svojim veštinama, da otvaraju preduzetničke radnje i pruže dostrojanstvenu egzisteniciju sebi i svojim poroidcama“, rekao je Isailović.

Dodao je da smatra da je opštinska vlast u tome uspela, jer nikada nije bilo manje nezaposlenih niti više zaposlenih u Krupnju.

„Pozivam sve koji su davno napustili opštinu Krupanj da se vrate na svoja ognjišta i preprave svoje kuće koje su im ostle od dedova i očeva u turističke apartmane i da sarađuju s lokalnom samourpavom koja čini ozbiljne napore da Krupanj postane ugledno turističko mesto“, poručio je Isailović.

On je naveo da je podrška preduzetnicima pružana preko lokalnog akcionog plana za zapošljavanje, preko Nacionalne službe za zapošljavanje, kroz savetodavnu politiku prema preduzetnicima i prema poljoprivrednicima, koji su nakon toga neretko postajali preduzetnici.

Isailović je rekao da će Krupanj ove godine uložiti 17,5 miliona dinara samo za podršku programu otvaranja novih radnih mesta i da se od toga očeje najmanje 101 radno mesto.

On je dodao da bi voleo da Krupanj i ove godine osvoji vredno priznanje i tako postane prva opština koja će dva puta zaredom biti šampion preduzetništava.

Narodni poslanik i vlasnica firme Džemara Ivana Popović, jedna od povratnika u Krupanj, rekla je da je ponosna što je prisustvovala dodeli priznanja upravo zbog toga što je među povratnicima koji su prethodnih godina odlučili da im Krupanj bude mesto u kome će živeti i raditi.

Bonus video – Voz budućnosti 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare