Gost emisije "Probudi se" na TV Nova S bio je epidemiolog dr Zoran Radovanović.

Korona je ponovo „buknula“, kako u Evropi, tako i u Srbiji, dnevno se u našoj državi zabeleži i po 7.000 novozaraženih, ali se čini da je subjektivni osećaj da je kovid daleko iza nas.

Zvanični podaci kažu da je u poslednja 24 časa registrovano skoro 6.500 novih slučajeva zaraze, ali se dr Radovanović ipak misli drugačije.

„Stvarni broj zaraženih je nekoliko puta veći, iz različitih razloga. S jedne strane, jedan procenat, a to može da ide i do trećine zaraženih nema simptome, a isti procenat ima toliko blage simptome da ne oseća potrebu da ide da se leči“, rekao je dr Radovanović.

On je prokomentarisao i da ima onih koji pretpostave da je u pitanju korona, jer je njihovoj bliskoj osobi postavljena dijagnoza, te se ne jave lekaru, a samim tim ne mogu da budu evidentirani kao zaraženi.

„Neki idu u privatnu praksu, neki sami kupe test, provere i čekaju da prođe period izolacije, a ako i odete u kovid ambulantu, tamo se rade brzi testovi, koji nisu dovoljno osetljivi, tako da postoje lažno negativni slučajevi“, rekao je dr Radovanović.

On je istakao da se u kovid ambulantama PCR tekstovi rade samo ukoliko imate težu kliničku sliku.

Da li ovoliki broj zaraženih treba da nas brine i da li je kovid sada samo kao prehlada, pogledajte u videu na početku teksta.

BONUS VIDEO dr Zoran Radovanović o epidemiji majmunskih boginja

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar