Foto: Printscreen Youtube/ ben sedin

Grupa studenata sutra će Ministarstvu zdravlja predati 35.000 potpisa sakupljenih u okviru peticije "Ne damo Studentsku polikliniku". Nakon toga, sledi i protest za očuvanje te zdravstvene ustanove.

„Podsećamo da je za prva dva dana ova peticija sakupila više od 30.000 potpisa što u dovoljnoj meri pokazuje stav studenata, roditelja, lekara ali i svih građana po ovom pitanju“, konstatuju iz Inicijative „Kreni-pokreni“ koja je i organizator peticije.

Oni u saopštenju ocenjuju da je gašenje Studentske poliklinike u kojoj se leči preko 100.000 studenata Univerziteta u Beogradu, kao i preusmeravanje tog broja studenata na lečenje u Dom zdravlja Vračar predstavlja apsurd, posebno imajući u vidu da Opština Vračar ima oko 50.000 stanovnika.

Foto: Printscreen Youtube/ ben sedin

„Posledice donošenja ovakve odluke mogu biti dodatno preopterećenje zdravstvenog sistema, ali i potencijalno ugrožavanje zdravlja studenata i uopšte svih građana“, ocenjuju iz inicijative „Kreni-pokreni“.

Potpisi za očuvanje studentske poliklinike biće predati sutra u 10 časova, a nakon toga sledi i skup podrške Studentskoj poliklinici.

Ispred te ustanove u 11.55 okupiće se svi koji se protive njenom ukidanju.

„Master planom optimizacije zdravstvenih ustanova u Srbiji, predviđeno je gašenje Studentske poliklinike. Zaposlene u ovoj ustanovi niko nije konsultovao po ovom pitanju. Kako će se lečiti studenti u Beogradu, za čije zbrinjavanje će po ovom planu biti nadležan DZ Vračar – niko ne zna. Ujedno, Studentska poliklinika je primer dobre prakse u svetu, kada je reč o zdravstvenoj zaštiti i praćenju zdravlja studenata. Nadležni su izjavili („dali čvrsta obećanja“) da ukidanja poliklinike neće biti, ali zvanična odluka ne postoji, sem usmenih obećanja. 22. februara se završava „javna“ rasprava. Vidimo se u ponedeljak, 22.02. u 11:55 časova ispred Studentske poliklinike na skupu podrške. Moramo im poručiti da ne damo ovu ustanovu“, poručuje se u pozivu za sutrašnji protest koji se širi društvenim mrežama.

 

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar