Nada Baša Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Pravnica pozorišta Boško Buha" Nada Baša izjavila je da je predstavnicima pozorišta na sastanku sa premijerkom Anom Brnabić i nadležnim službama garantovano da će problem pravne prirode u najkraćem roku biti razrešen i da će nakon toga biti raspisan tender i početi rekonstrukcija pozorišta na Trgu Republike.

Ona je novinarima nakon sastanka sa premijerkom rekla da naslednici Gece Kona potražuju prostor koji je pozorište 1955. godine dobilo od grada i za to dobilo građevinsku dozvolu i sa svojim delom, svojom dubinom bine ušlo u zgradu Prosvete. Sada je to deo građevinske celine Pozorišta „Boško Buha“, kaže.

„Taj spor je pokrenut uz obrazloženje da smo mi taj prostor dobili od nenadležnog organa. Spor je trajao 19 godina i dobio ga je grad Beograd. Nažalost, pozorište je to koštalo rekonstrukcije mnogo ranije jer dokle god spor traje, od rekonstrukcije nema ništa. Znači, mi smo tih 19 godina proveli u jednom sudskom sporu u kom nismo bili učesnici, ali prosto Grad Beograd, Prosveta… To je trajalo koliko je trajalo bez našeg učešća“, kaže Baša i dodaje:

„Nažalost, mi smo tu presudu dobili 2015. godine da je spor razrešen u korist grada, odnosno pozorišta Boško Buha. Na taj prostor se uknjižio Grad Beograd i na to se uknjižilo pozorište Boško Buha sa pravom korišćenja, znači ne pravom svojine“

Dodala je i da je bilo nejasnoća i da pozorište nije imalo nikakva saznaja o vođenju spora između grada i „Rubina Kruševac“ do trenutka dok nije videlo da se Rubin uknjižio na prostor koji pozorište koristi i to se dogodilo 2018. godine, kada su i krenuli spisi pozorišta nadležnim službama. Nadležni su, ističe, bili obavešteni a pozorištu je bilo obećavano da će problem biti rešen.

„To je i bio razlog što smo izašli, da se razreši ta situacija da bi mogao da se pusti tender i da počne rekonstrukcija pozorišta“, kaže.

Dodaje da su predstavnici pozorišta na sastanku sa premijerkom i nadležnim službama stekli utisak da je konačno pre svega premijerka shvatila u čemu je problem, kao i da je prethodno „postojala neka vrsta šuma u komunikaciji između Grada, Beograda na vodi, pozorišta i tako dalje…

Ističe da je problem bio u nekomunikaciji u smislu obaveštavanja šta je pravo stanje stvari.

„I mi i Grad i Republika imali smo silne napise i obaveštenja. Sada se konačno konstatovalo gde je došlo do šuma u komunikaciji“, rekla je Baša.

Ona je istakla da je premijerka rekla da je ona lično garant da će se situacija razrešiti u najkraćem roku.

„Čim se reši tender za izvođenje radova, nakon toga bi trebalo da krene i rekonstrukcija. To neće biti kratko,možda tri godine ili više, pošto je zgrada u stanju u kom jeste. Nama je najvažnije da ostajemo u našoj kući i da se situacija konačno razreši“, dodala je pravnica.

BONUS VIDEO: Borba za pozorište „Boško Buha“! Slobodanka Latinović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare