Foto: N1

Jedno zakašnjenje na posao pre više od pet godina, najboljeg prokupačkog čistača ulica - koštalo je posla. Radnik tamošnjeg javno-komunalnog preduzeća Aladin Eminović "upao" je u problem kada u firmu nije došao na vreme posle neplaćenog odsustva. Proveo ga je u Nemačkoj kako bi lečio dete. Ono što je neobično u njegovoj priči je da su, iako su ga ostavili na ulici, njegovi pretpostavljeni na njegovoj strani. Hvale ga i kažu da traže rešenje kako bi ga vratili u preduzeće.

Aladin iz Prokuplja nema čarobnu lampu, ali, po mnogima, ima nesvakidašnje radne navike. Decenijama besprekorno održava javnu higijenu i po dobru ga ovde znaju. Kada je „buknula“ epidemija novog koronavirusa, kaže, mesec i po dana je bio svakodnevno na poslu, navodi N1.

„Toliko imam želje i volje da očistim i završim svoj deo posla, imam snagu i veru, tako da mogu da završim sve što mi moji pretpostavljeni daju“, kaže Aladin Eminović, bivši radnik JKP Hammeum, iz Prokuplja.

Tako je i radio, donedavno. To ne kriju ni njegovi poslodavci.

„Jedan od naših najboljih radnika, ponos čitavog jednog sektora, kojim je svoje obaveze u proteklom periodu obavljao besprekorno“, navodi Bojan Nikolić, VD direktora JKP Hammeum.

„Osoba koja uredno završava svoj posao i na vreme…“, kaže Dobrivoje Radulović, rukovodilac Sektora javne higijene u tom preduzeću.

N1: Jeli kasnio, imao neke propuste…?

„Ne, ne, ne.“

N1: Jel radio sve što mu se kaže?

„Pa, radio je sve što mu se kaže.“

Zašto ga onda posao više – neće? Odgovor seže u period od pre više od pet godina, kada je Aladin zatražio neplaćeno odsustvo i otišao u Nemačku. U preduzeću kažu da se nije vratio na vreme. Dobio je otkaz ugovora o radu, koji je imao na neodređeno vreme.

Rekli su mi da sam išao „na azil“

„Rekli su mi da sam napustio posao zato što sam otišao „na azil“. I ja sam rekao njima da ima dokumentovano sve da ja nisam otišao da sebi završim ne znam ni ja koji posao, već da lečim svoje dete. Imam svu dokumentaciju za to“, kaže Aladin.

I nju nam pokazuje. Tu ima podataka da je dete imalo medicinsku intervenciju u tom periodu. Bez stalnog radnog mesta ostao je jer je jedini put u životu – zakasnio.

„Kada su mi dali otkaz – rekli su mi da će da me privremeno vrate na posao, preko javnih radova“, dodaje on.

Dok prošlog meseca, kako kaže njegov bivši rukovodilac, nisu iscrpljene sve zakonske mogućnosti.

„Postoji želja i nadam se da u nekih narednih petnaestak dana možda iznađemo neko rešenje za njegov povratak u naše redove… Mi bismo voleli, kada bismo mogli na osnovu neke saglasnosti da nam se omogući da jedan ovakav čovek bude zaposlen na neodređeno vreme“, kaže Bojan Nikolić, VD direktora.

U međuvremenu, sugrađani nastoje da mu pomognu. Osnovana je grupa „Pravda za Aladina“ na društvenoj mreži Fejsbuk, a potpisuje se i peticija za njegov povratak na posao.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare