Dragica Djakovic Gašić
Foto: BETAPHOTO/SVETLANA DOJCINOVIC

Kosovska policija je 24 časa ispred zgrade i stana tako da poslednjih dana nisam imala nekih problema, jer su napadi privremeno prestali. U svakom sučaju, ja sam rešila da ostanem ovde pa kako mi bude.

Ovim prečima prenela je Novostima kako se trenutno oseća Dragica Gašić, prva povratnica u Đakovicu, koja je danima posle dolaska u svoj stan bila na meti napada Albanaca. Osim što su joj kamenovali prozore, lupali na vrata, lepili plakate zaklanih žena, Dragici su čak zabranili i da kupuje namirnice u marketu nadomak zgrade.

„Evo, trenutno sam u Klini, kupujem namirnice i stvari za stan zahvaljujući novcu koji mi je dala Kancelarija za KiM“, kaže Dragica.

Dodaje da joj društvo pravi prijatelj Vuksan Gojković, kojem su u nekoliko navrata Albanci bušili gume na automobilu zbog pomoći koju je pružao Dragici. Ovaj čovek ističe odlučnost da nastavi sa pomoći Dragici koja se, kako naglašava, vratila u svoj stan i svoj grad.

„Jedina želja mi je bila da se vratim gde sam živela i rodila dva deteta i to sam učinila. Znam da nikada nikome nisam ništa nažao uradila i mislim da ne treba nikome da smeta moja odluka“, zaključuje ova povratnica u Đakovicu, koja je uprkos svim dosadašnjim nevoljama sa kojima se suočila rešena da ostane na svome.

Na području opštine Đakovica je do 1999. godine živelo 12.500 Srba, dok su danas tri monahinje i Dragica Gašić jedine Srpkinje u ovom gradu gde su Albanci pokušali da zatru sve tragove srpstva.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar