Foto: Shutterstock

Većina privatnih vrtića najavljuje poskupljenje od 1. septembra. U jednom vrtiću u Batajnici će, na primer, roditelji morati da doplate 12.000 dinara umesto dosadašnjih 5.500. Zbog toga većina razmišlja o tome da ispiše de

Roditelji dece koja idu u jedan privatni vrtić u Batajnici bili su neprijatno iznenađeni kada su, pre nekoliko dana, na oglasnoj tabli ugledali obaveštenje da će od 1. septembra umesto dosadašnjih 5.500 plaćati dvostruko više. Dat im je rok od sedam dana da se izjasne da li će deca ostati u istom vrtiću.

„Mi smo iz tog razloga svih pedesetoro dece ispisali iz vrtića od 1. septembra jer mi više nemamo poverenje u upravu vrtića u kom smo do sada bili zato što ne znamo da li će oni oko Nove godine ponovo odlučiti da nam povećaju cene“, rekao je roditelj Aleksandar Gavović.

Kako im je objašnjeno, razlozi za poskupljenje su više cene energenata, namirnica i sredstava za ličnu higijenu. Ipak, roditelji se pitaju zašto poskupljenje u privatnim vrtićima, ako im je, kada su upisivali decu, rečeno da razlike u ceni između privatnih i državnih nema.

Pojedini su se obratili Sekretraijatu za za obrazovanje i dečju zaštitu sa molbom da, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, obezbede smeštaj dece po postojećim ili blago korigovanim cenama, ali njihove molbe, kako kažu, nisu uvažene. Roditelji, takođe, imaju utisak da ne postoje pravila za formiranje cena u privatnim vrtićima i strahuju da ovo neće biti jedino poskupljenje u narednih šest meseci.

PROČITAJTE JOŠ

„Mi nismo izašli iz vrtića zbog poskupljenja, mi smo istupili zbog načina na koji je došlo to poskupljenje bez dogovora i obaveštenja roditelja, ako već tvrde da su planirali poskupljenje od Nove godine. Sad je avgust, imali su osam meseci da se dogovore. Bez ikakvog dogovora su to uradili“, napomenuo je Gavović.

Da će poskupljenja biti, potvrđuju i u Udruženju privatnih vrtića Beograda.

„Većina privatnih vrtića će biti prinuđena da sada podigne svoje cene, jer su papiri i hrana poskupela, da su materijali kojima se deca igraju takođe poskupeli, igračke, struja, kirija, moraćemo da povećamo cenu rada. Vrlo su nam izdaci veliki“, rekla je Rada Cvetinović iz Udruženja privatnih vrtića Beograda.

Pojedini privatni vrtići na teritoriji grada već su podigli cene svojih usluga dok neki o tome još razmišljaju.

„Neki vrtići nemaju ni najavu da će podići cene, neki su podigli između 1.500 i 3.000 dinara, ali se javljaju i oni gde su cene podignute i preko 10.000 dinara. Ono što mi čujemo da će zbog situacije u kojoj se nalazimo i cene u državnim vrtićima otići gore“, napomenula je Gordana Plemić iz udruženja Roditelj.

Ekonomska cena vrtića za ovu godinu je 28.000 dinara, a mesečni iznos koji roditelji plaćaju je 5.600 dinara. Ta cena nije se menjana od 2015. godine, otkad je Grad počeo da subvencioniše boravak mališana u privatnim vrtićima.

Kako su RTS-u rekli u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu, Grad Beograd nema uticaja na poskupljenje u privatnim vrtićima. Oni apeluju da uprave ovih vrtića izjednače cenu boravka u svojim ustanovama sa ekonomskom cenom u predškolskim ustanovama čiji je osnivač grad.

BONUS VIDEO: Gde su nestali silni obećani novi vrtići?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar