Brankica Janković Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Poverenici za zaštitu ravnopravnosti tokom 2021. godine obratilo se 3.200 građana zbog pritužbi ili informacija, a najčešći razlozi obraćanja bili su vakcinacija protiv koronavirusa i kovid propusnice, piše list Politika.

Pozivajući se na godišnji izveštaj te nezavisne institucije, dnevnik je preneo da je najviše pritužbi podneto zbog diskriminacije na osnovu zdravstvenog stanja i pola kao ličnih svojstava, zatim zbog starosnog doba, nacionalne pripadnosti ili etničkog porekla, invaliditeta i bračnog ili porodičnog odnosa.

U oblasti zaštite od diskriminacije, poverenica je postupala u 1.372 predmeta od čega u 686 pritužbi a organima javne vlasti i drugim licima upućeno je 312 preporuka mera za ostvarivanje ravnopravnosti i 11 inicijativa za izmenu propisa, 53 mišljenja na nacrte zakona i drugih opštih akata i izdato 18 upozorenja javnosti.

Organizacije civilnog društva podnele su 61 pritužbu što predstavlja blagi rast u odnosu na 2020. godinu, ali je skoro dvostruko manje nego 2019. godine.

Bonus video – Brankica Janković i Malina Stanojević: Samo žene mogu da sačuvaju naša sela!

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar