Brankica Janković Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

U godini u kojoj su izazovi bili veći, a okolnosti teže, tolerancija prema pojedincu, zajednici, društvu je bila izraženija više nego ikada, ocenila je danas poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i ukazala da je pandemija koronavirusa ogolila sve nejednakosti u društvu.

Janković je, na obeležavanju Međunarodnog dana tolerancije, istakla da su mere u borbi protiv koronavirusa bile različite, a istraživanje koje je spovedeno pokazalo je da su u tri četvrtine slučaja žene bile te koje su podnele najveći teret.

Kriza je samo ogolila nejednakosti i žene su bile junakinje našeg doba, rekla je ona i dodala da su morale da usklade poslovne obaveze i ono u kući, od lekarki, medicinskih sestara, učiteljica, prodavačica u prodavnicama, socijalnih radnica, negovateljica.

Kancelarija poverenika je donela na desetine preporuka, inicirane su izmene zakona, kako bi umanjili posledice krize onima koji su najteže pogođeni, podsetila je Janković i naglasila da je bilo „blistavih primera solidarnosti“ tokom krize, ali i onih drugih primera sa diskriminatornim ishodima.

Janković je rekla da su mediji u ovakvoj krizi imali pojačanu odgovornost i moć da istinito, pravovremeno i objektivno informišu javnost, zbog čega ocenjuje da ovogodišnja medijska nagrada ima posebnu težinu.

Mi smo snažni onoliko koliko je jak najslabiji član naše zajednice, rekla je Janković.

Zamenica šefa Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Sara Groen rekla je da su pitanja tolerancije, borbe protiv diskiminacije, rodne ravnopravnosti i sloboda medija teme na kojima misija sarađuje sa institucijama Srbije.

Tolerancija znači prihvatanje različitosti u društvu, moralna dužnost, ali politička i pravna obaveza radi poštovanja univerzanih ljudskih prava i slobode medija, tolerancija je osnovna vrednost OEBS, rekla je ona.

Groen je rekla da će tema današnje konferencije biti rodna ravnopravnost, njihovo jednaka uloga u ekonomiji, politici, društvu, napominjući da je OEBS podržao istraživanje Fakulteta političkih nauka o ulozi žena u medijima.

U tom istraživanju se navodi da je među novinarima 60 odsto žena, ali da ih je samo 18 odsto na uredničkim i menadžemant pozicijama u medijima, dodala je ona.

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Moamer Bačevac rekao je da tolerancija nije ustupak, već uvažavanje drugog i drugačijeg.

Neznanje rađa predrasude, predrasude strahove, a strahovi mržnju koja može u krajnjem dovesti do nasilja, rekao je Bačevac i istakao da je među južnoslovenskim narodima za toleranciju odgovarajuća reč trpeljivost, od strpljenja.

Danas više nego ikada potrebni su nam razumevanje, solidarnost, rekao je on i naglasio da je parlament u ovom sazivu usvojio novi zakon o rodnoj ravnopravnosti, promenio zakon o zabrani diskirminacije i usvojio zakon o Zaštitniku građana.

Rukovodilac projekta Delegacije Evropske unije u Srbiji Martin Klauke rekao je da najnoviji Izveštaj Evropske komisije o Srbiji konstatuje da je zakonodavni okvir koji se odnosi na unapređenje ljudskih prava „na mestu“ i u skladu sa pravnim tekovinama EU.

Uloga medija je veoma važna u promociji jednakosti i toleranciji, borbi protiv diskriminacije, rekao je Klauke.

Na Međunarodni dan tolerancije dodeljene su u medijske nagrade a dobitnici su Ivana Predić i Petar Paunović u kategoriji Portal, drugo mesto Jelena Ostojić, a treće dele Jelena Jovanović i Ljubinka Jurić.

U kategoriji Štampa dodeljena je samo druga nagrada i to Dragani Nikoletić, dok su u kategoriji Radio/TV/Reportaža dobitnici Dragana Savić, Vanja Đurić i Tijana Sibinović.

Bonus video – Mame preduzetnice i dalje diskriminisane

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar