Brankica Janković Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da je Vlada Srbije usvojila sve njene preporuke za sprečavanje nasilja nad ženama tokom trajanja mera protiv epidemije koronavirusa, koje su uključivale i izolaciju.

Janković je na konferenciji „Osnažene menjamo naše zajednice“ u Palati Srbija rekla i da su ispunjeni i kriterijumi da žena u parlamentu ima više od 40 odsto, kao i da je „napravljen veliki pomak“ u broju žena koje vode opštine i gradove, jer su trenutno 23 žene predsednice opština ili gradonačelnice.

Generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić je pozvala na solidarnost sa narodom Ukrajine, nad kojom je Rusija izvršila invaziju, a posebno ženama, i ukazala da se u toku rata gubi „svako ljudsko pravo i pravo na slobodu“.

Pejčinović Burić je ocenila i da je Srbija preduzela značajne korake donoseći zakon protiv nasilja u porodici i usvajajući zakonske odredbe koje omogućavaju zaštitu žrtava, kao i da je u cilju ispunjavanja standarda za članstvo u EU, po pitanju sprečavanja porodičnog nasilja, od ključnog značaja saradnja republičkog zahtitnika građana sa Savetom Evrope.

Ministar inostranih poslova Nikola Selaković je rekao da „rodna ravnopravnost nije utopija već ostvarivi cilj“, kao i da se 14 žena nalazi na čelu ambasada.

„Stvoren je pravni okvir za procesuiranje i eliminisanje svih oblika nasilja u porodici“, rekao je Selaković i dodao da se srpsko zakonodavstvo po tom pitanju usklađuje sa „međunarodnim pravnim okvirima“.

Bonus video – Brankica Janković i Malina Stanojević: Samo žene mogu da sačuvaju naša sela!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar