Brankica Janković Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ova godina je bila otrežnjujuća i svedočenja javnih ličnosti i običnih žena o nasilju moramo shvatiti kao poziv u pomoć, poručuje za poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Poverenica Janković ocenjuje za Nova.rs da je „tabu razbijen“ i da je očigledno da su žene ohrabrile i da više ne ćute.

Upitana o slučaju devojke koja je optužila repera Uroša Dimitrijevića Numera za nasilje, Janković navodi da Poverenik za zaštitu ravnopravnosti nema mogućnost da postupa po službenoj dužnosti i da ne može samoinicijativno da pokrene postupke, ali da će ukoliko im se u konkretnom slučaju podnese pritužba, svakako po njoj postupati kako bi utvrdili činjenice.

„Nažalost, ne bih se iznenadilla da je tako nešto i izgovoreno, jer mi smo društvo čvrsto vezano lancima patrijarhata. Zakon postoji ali sam po sebi ne znači mnogo ukoliko ljudi nisu senzibilisani i spremni za njegovu primenu. Dug je to put.“, rekla je Janković za naš portal odgovarajući na pitanje o tvrdnjama žrtvine sestre da je devojka naišla na neprofesionalno postupanje policijskih službenika.

U slučaju da osoba naiđe na neprofesionalno postupanje policijskih službenika, Janković navodi da potrebno da se žrtva obrati rukovodiocu tog organa ili ukoliko postoji posebna služba za zaštitu u okviru organa kao npr. Zaštitnik prava pacijenata.

„“Policijskog službenika kontroliše nadređeni rukovodilac, a u slučaju kršenja procedure predviđene su disciplinske mere. U nekim slučajevima može uključiti i unutrašnja kontrola… Mogu se obratiti i nama jer u nekim slučajevima ima elemenata diskriminacije, a ukoliko nema sigurno ćemo pritužbu poslati na tačnu adresu nadležnom organu“, navodi nam poverenica Janković.

Ona podseća da Poverenik vrši obuke policijskih službenika i službenica, kako bi bili u dovoljnoj meri senzibilisani za reagovanje I prepoznavanje raznih oblika diskriminacije.

Janković ističe i da bi mediji trebalo da obrate posebnu pažnju na ove teme.

„Drago mi je da vidim da se ovo kompleksno pitanje ne marginalizuje, već zauzima veliki medijski prostor“, poručuje Janković.

Bonus video – #NisamPrijavila: Kako sistem štiti nasilnike?

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar