Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

"Ne trebaju nam situacije kao što su crni petak. Prvi put imamo 60 odsto zaraženih u ženskoj poulaciji, a uvek su prednjačili muškarci", rekao je Pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa Zoran Gojković. Sve je dodatno začinio ocenom da je to "posledica kupoholičarstva". Gojkovićeva izjava, čini se, apostrofira i u prvi plan stavlja odgovosrnost, pa i krivicu žena. Tim povodom oglasila se i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

„Mogu da razumem zabrinutost doktora Gojkovića, kao lekara i člana kriznog štaba, za situaciju sa pandemijom ali mora se voditi više računa u objašnjavanju uzroka i ocenjivanju razloga za povećanje broja obolelih. Da li su u redovima tokom „crnog petka“ bile samo žene ili je bilo i muškaraca stvar je lične procene ali nije u redu konstatovati da je porast obolelih posledica „kupoholičarstva“, i to žena, naročito kada je kupovina tog dana bila dozvoljena pa čak i intezivno reklamirana“, poručila je poverenica Janković u izjavi za naš portal, upitana da prokomentariše Gojkovićevu izjavu.

Poverenica dodaje i da ne treba upirati prstom.

„Jasno je da razloga za brigu ima, ali svako upiranje prstom na ovu ili onu grupu ljudi, bilo da je reč o ženama ili muškarcima, mladima nije od koristi. Isto tako potpuno je normalno očekivanje da svi mi kao odgovorni ljudi pokažemo više odgovornosti prema sebi i drugima“, rekla je Janković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare