Brankica Janković Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković istakla je danas da je potrebno uspostaviti telo za praćenje femicida u Srbiji.

Ona je navela da je ovo telo važno uspostaviti ne samo zbog prikupljanje podataka, već i da bi se unapredio rad institucija i poboljšao sistem zaštite žena od nasilja.

„Žene u Srbiji su pravno najravnopravnije na Zapadnom Balkanu, kažu podaci Svetske banke. Ali podaci iz medijskih objava kažu da je od početka ove godine, za samo 64 dana, ubijeno devet žena. Iako nam zakoni daju solidan opseg delovanja i dalje moramo mnogo toga uraditi kako bismo odbranili pravo na život i dostojanstvo svake žene“, rekla je Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti povodom Međunarodnog dana žena.

„Žene koje su pretrpele neki oblika nasilja u 51 odsto slučajeva kao nasilnike navode muža, odnosno partnera. Ovo je jedan od ključnih nalaza istraživanja koje ćemo uskoro predstaviti javnosti, a tiče se uzroka neprijavljivanja nasilja u porodici“, dodala je još ona.

Janković je istakla da su mizoginija i seksizam rasprostranjeni i u digitalnom prostoru, što podstiče porast nasilja i u toj sferi.

Ona je ocenila da je neophodno stvoriti bezbedno digitalno okruženje za žene i mehanizme koji će kažnjavati kako počinioce digitalnog nasilja, tako i platforme koje to omogućavaju.

„Iako postoji napredak u ostvarivanju prava žena poslednjih pola veka, one se i danas gotovo svakodnevno susreću sa različitim ogoljenim ili prikrivenim formama neravnopravnosti i diskriminacije. Praksa Poverenika kaže da su žene najviše diskriminisane u oblasti rada i zapošljavanja, a uprkos tome što su vidljivije i u tradicionalno ‘muškim’ zanimanjima, njihova neravnopravnost se i dalje značajno ogleda u bezbednosti, nauci, tehnologiji i sportu gde ih skoro nema na pozicijama donosioca odluka“, rekla je Janković.

Ona je istakla da Svetska banka procenjuje ekonomsku vrednost rodne neravnopravnosti na globalnom nivou na 160,2 biliona dolara, pri čemu žene poseduju samo 38 odsto ukupnog ličnog bogatstva.

„Ulaganje u obrazovanje i veće mogućnosti za devojke i žene ima pozitivan ekonomski efekat jer je smanjenje rodnog jaza u bogatstvu od suštinskog značaja za održivi, inkluzivni razvoj. Samo ekonomskim osnaživanjem žena, podsticanjem njihovih sposobnosti i edukacijom, stvari se mogu promeniti na bolje ne samo za žene, već i za celo društvo“, poručila je poverenica čestitajući 8. mart.

***

BONUS VIDEO – Gost Dnevnika – poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Jankovič

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar