Brankica Janković Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković upozorava da je stavljanje žutih traka na rukavu građana i građanki koje se protive vakcinaciji protiv koronavirusa, vređanje i omalovažavanje žrtava holokausta.

„Krajnje je neprimereno dovođenje u vezu jedne od najvećih tragedija prošlosti i miliona ubijenih Jevreja, ali i pripadnika drugih nacionalnosti tokom Drugog svetskog rata, sa protivljenjem vakcinaciji“, kaže Brankica Janković u pisanoj izjavi.

Ona ističe da se time pokazuje ne samo odsustvo svakog poštovanja prema žrtvama fašizma, već i svesti o tome šta takva poruka znači.

„Takođe, zabrinjavajući su protesti ispred stanova lekara zbog iznetih stavova kao stručnjaka ili članova Kriznog štaba jer se na taj način ugrožava njihova bezbednost“, poručuje poverenica Janković.

Poverenica je posebno osudila pretnje smrću virusologu Milanku Šekleru i nedopustivo vređanje na račun epidemiologa Predraga Kona.

Podsetimo, nakon što su se na društvenim mrežama pojavile pretnje upućene virusologu Milanu Šekleru zbog njegovih stavova o koronavirusu i vakcinaciji, više desetina građana, koji se protive uvođenju kovid propusnica, okupilo se ranije ispred zgrada u kojima žive neki od članova Kriznog štaba u Beogradu i Nišu, uzvikujući uvrede i tražeći njihove ostavke.

Tako su se protivnici vakcinacije, uglavnom desničari, sinoć okupili ispred zgrade u kojoj živi epidemiolog Predrag Kon u centru Beograda koji su zaustavili saobraćaj, zviždali u pištaljke i uzvikivali “ Uhapsite Kona“ i „Izađi na terasu“.

Slična situacija dogodila se i u Nišu, gde živi epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović. Građani nezadovoljni uvođenjem kovid propusnica, prošetali su pored zgrade u kojoj živi Tiodorović uzvikujući „Mengele, Mengele“.

Bonus video – Prva noć kovid propusnica u Beogradu 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)