Fijatov radnik, Slobodan Dumić Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Slobodan iz Fijata danas protestuje, jer kao invalid rada nije zaštićen od otkaza, iako je iz Vlade saopšteno da su invalidi bezbedni od otkaza.

Fijatov radnik, Slobodan Dumić (32), demantovao je informacije koje su u zajedničkom saopštenju dali Vlada Srbije i Stelantis.

On je za Nova.rs ispričao, da su ga iz firme jutros pozvali i ponudili, kako kaze da bira „između Slovačke i radne knjižice“.

Objašnjava da je invalid rada postao tokom zaposlenja u Fijatu i da za to ima svu dokumentaciju.

„Počeo sam da radim sa 22 godine, bio sam zdrav i prav, a sad sam pred operacijom“, priča Slobodan i dodaje da su njegovi zdravstveni problemsi počeli 2017.godine.

Navodi da je po 12 sati radio na montažnoj traci u „polučučećem položaju“, te da je to ostavilo trajne posledice po zdravlje i da ima dokumentaciju da je invalid rada prve kategorije.

„Premijerka je rekla da su invalidi zaštićeni. Ja, evo, kažem da laže. Ponavljam, slagali su i obmanuli javnost. Jutros su me u 10.20 pozvali i rekli da nisam u zaštićenoj grupi. Ponudili su mi Slovačku ili da uzmem otpremninu i radnu knjižicu i da idem kući. Ja ako odem kući, postajem socijalni slučaj. U Slovačku ne mogu, jer mi je žena osmi mesec trudnoće, ne radi nigde, a imamo I ćerkicu od tri godine. Kada sam im to rekao, rekli su mi da to nije njihov problem. Mogu da odem pod Ostrog I da se zakunem da je sve ovo istina. Eto, to je Srbija i to je Fijat u Srbiji“, ogorčen je Slobodan.

On dodaje i da se oseća prevarenim i izneverenim, jer mu je, kako napominje, svojevremeno rečeno da zbog profesionalne deformacije „ne tuži firmu“, te da će biti zaštićen sve dok je Fijat u Srbiji.

„Glavni čovek za bezbednost tada mi je rekao ‘za tebe nema zime’, a sada od mene prave socijalni slučaj. Otvoreno su mi rekli da sada ovo nije njihov problem“, priča revoltirani Slobodan.

Nisu zaštićene ni samohrane majke

Sindikalci su na protestu istakli i da im se od jutros javljaju samohrani roditelji, kojima u menadžmentu Fijata, kako tvrde, saopštavaju da nisu u zaštićenoj grupi.

Navode da su od otkaza zaštićene samo udovice I udovci, te da roditelji, koji iz nekih drugih razloga imaju somostalno starateljstvo nad decom treba da se izjasne da li žele u Slovačku ili odlazak uz otpremninu.

Sindikalac Zoran Miljković, rekao je i da su parovi u procesu vantelesne oplodnje takođe oštećeni, te da su od otkaza, kako je naglasio „zaštićene samo žene, ali ne i muškarci“, što je nazvao apsolutnim apsurdom.

BONUS VIDEO Govor na protestu radnika Fijata u Kragujevcu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar