porodica Stoiljković Foto:privatna arhiva

Osmomesečnoj bebi Vukanu Stoiljkoviću je da bi preživeo spinalnu mišićnu atrofiju za lečenje potrebno 2,5 miliona evra.

Priča porodice Stoiljković iz Vranja potresla je celu Srbiju, a sada su novim video snimkom apelovali na građane da pomognu koliko mogu, kako bi se spasio život njihovog sina Vukana.

Celo Vranje se diglo na noge i oni gotovo svakodnevno raznim akcijama, uličnom prodajom, svirkama, žurkama, doniranjem pazara od kafa u lokalima, okupljanjima bajkera, uplatama sa privatnih i poslovnih računa, slanjem poruka, humanitarnim bazarima, pokušavaju da Stoiljkovićima pomognu.

„Svi se prema nama ophode sa empatijom, humani su, puni razumevanja. Očekivao sam podršku sugrađana, ali iskreno, tek trećinu od onoga što su nam do sada pomogli. Ipak je ovo mali grad. Hvala im svima, ovo je veliki vetar u leđa, idemo dalje“, rekao je ranije Vukanov otac Miloš za Nova.rs.

Muke Vukanovih roditelja počele su kada je on imao tek 3 meseca, iako je 6. avgusta prošle godine rođen kao zdrava beba, sa ocenom 9 na rođenju. Kada je imao samo dva meseca, zbog slabosti trbušnih mišića, operisana mu je preponska kila. Međutim, nakon trećeg meseca je Vukan postepeno prestao da pomera nogice i da dobija generalizovanu slabost mišića. Nakon pregleda i analiza, dobili su dijagnozu – SMA tip 1, teška i progresivna neuromišićna bolest, koja može da ima i smrtnih ishod.

Vukan u Tiršovoj Foto:privatna arhiva

Mišići ubrzano atrofiraju, gube se životne funkcije kao što su hodanje, varenje, gutanje, disanje… A Vukan sada lakše guta hranu i diše jer je sa 6 meseci primio pomenutu Spinrazu.

„Da bi živeo kao svi normalni ljudi, neophodna je genska terapija Zolgensma…“, podseća otac.

Iznos je veliki, oko 310 miliona dinara, odnosno čak 2,5 miliona evra – za lečenje u inostranstvu, rehabilitacije, fizikalne i okupacione terapije, za laboratorijske analize, lekove, suplemente, ortopedska pomagala, medicinske aparate kao i za putne troškove, smeštaj itd.

****

BONUS VIDEO: Pobeda u ringu humanosti: „Nisu mogli da me odvrate od ideje da doniram bubreg“

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar