Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Građani Evropske unije možda će moći da tuže vlade svojih zemalja i traže finansijsku odštetu ako nedozvoljeni nivoi zagađenja vazduha štete njihovom zdravlju, navodi se u mišljenju najvišeg savetnika Suda pravde EU.

Ovo mišljenje objavljeno je nakon niza presuda suda sa sedištem u Luksemburgu poslednjih godina u kojima je deset članica, uključujući Francusku, Italiju, Španiju, Portugal, Poljsku, Rumuniju i Bugarsku, proglašeno krivim znog nedozvoljenog zagađenja vazduha, prenosi Euractiv.

Prema rečima nekadašnjeg načelnika Odeljenja za kvalitet vazduha u Ministarstvu za zaštitu životne sredine, meteorologa Milenka Jovanovića, u Srbiji je zagađenje vazduha posledica ljudskih aktivnosti.

„Prekomerno aerozagađenje iz godine u godinu posledica je emisija antropogenog porekla (prirodne izvore kao što su vulkani i peščane oluje nemamo u blizini), ali pre svega odsustva (ili u najboljem slučaju neadekvatnog) zakonski obaveznog procesa upravljanja kvalitetom vazduha od strane nadležnih institucija. To praktično znači da bi se mogao i morao smanjiti nivo zagađenosti u većini gradova i na taj način smanjiti broj preranih smrti koji sada prelazi 10.000 godišnje“, naglasio je naš sagovornik u ime Nacionalne ekološke asocijacije (NEA).

Nečinjenje je, kako je istakao, sigurno zakonski prekršaj i odsustvo reakcije pravnog procesuiranja je prećutna saglasnost za nastavak pogubnog procesa za zdravlje građana, a posebno osetljivih kategorija.

„Aboliranje velikih zagađivača i minimiziranje činjeničnog stanja je saučesništvo u trovanju građana koje ne bi smelo da ostane bez posledica“, ocenio je Jovanović u razgovoru za Biznis.rs.

On je dodao da za materijalne nadoknade, koje bi građani realno mogli da ostvare u odgovornim i uređenim državama, tek treba naći soluciju.

„Naše sudstvo nije imalo praksu u ovom segmentu krivične i prekršajne odgovornosti i verovatno je potrebno dopuniti sadašnje zakonske propise. Ali to se može uraditi i uz početak masovnih opravdanih tužbi, jer advokata koji postaju stručnjaci za posledice zagađenja životne sredine i zdravlje građana ima sve više“, naglasio je naš sagovornik.

Zagađenje u Evropi odnosi 300.000 života godišnje

Prema podacima Evropske agencije za životnu sredinu (EEA), zagađenje vazduha odgovorno je za 300.000 prevremenih smrti u Evropi godišnje.

„Kršenje graničnih vrednosti za zaštitu kvaliteta vazduha prema EU zakonu može da vodi do prava na odštetu od države“, navodi se u saopštenju suda.

Kako je istaknuto, pojedinci koji traže kompenzaciju za narušeno zdravlje moraju da dokažu da je zagađenje vazduha direktan uzrok štete po njihovo zdravlje, dok određena vlada može da izbegne odgovornost ako dokaže da bi granice zagađenja bile kršene i da je postojao adekvatan plan za kvalitet vazduha.

„Ova pravna potvrda da postoji put da se oni na vlasti pozovu na odgovornost predstavlja veliki napredak u borbi za čist i zdrav vazduh“, rekla je povodom objavljenog mišljenja ekspertkinja za ekološko pravo iz organizacije KlijentZemlja (ClientEarth) Irmina Kotiuk.

Dodaje se da mišljenje savetnika nije obavezujuće, ali se Sud pravde EU obično složi sa njim u presudama koje uslede. U pokušaju da smanji broj prevremenih smrti zbog zagađenog vazduha EU će ove godine predložiti ažuriranje svojih granica zagađenja, kako bi se bolje uskladila sa strožim pravilima Svetske zdravstvene organizacije.

BONUS VIDEO Protestna šetnja protiv zagađenja vazduha

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar