Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon kaže da će verovatno biti blagog porasta broja zaraženih posle Nove godine, ali da će se pre toga dogoditi prividni pad tokom novogodišnjih praznika, slično kao što se dešava subotom i nedeljom.

Predrag Kon je u Jutarnjem programu RTS upozorio na opasnost od okupljanja i organizovanja tajnih dočeka Nove godine.

„Ako imate oko 100 ljudi, jedan je zarazan. Što je manji broj ljudi manja je mogućnost da bude zaraznih. To je taj rizik koji ne možete nikako izbeći, a prenos i tim uslovima je siguran. On može da se prenese na pet do šest ljudi, a u nekim posebnim okolnostima zatvorenog prostora uz masovnu muziku to može da se popne i na desetak“, ističe Kon.

Kada se to pomnoži sa brojem takvih mesta, kako ukazuje, može se shvatiti koliki je to rizik.

U tržnim centrima su bile velike gužve, a Kon podseća da su na takav rizik upozoravali, ali da je odlučeno tako kako jeste.

„Ono što je bitno je da i dalje nose maske, jer se tako rizik značajno smanjuje, gotovo 100 puta. Bez obzira na to, ekstremno velika gustina je nešto što nije dozvoljeno. U tržnim centrima je devet kvadratnih metara po osobi i u takvim kontrolisanim uslovima ne bi trebalo da bude takvih gužvi“, navodi Kon.

Član Kriznog štaba apeluje na sve one koji su nadležni da to kontrolišu.

Upitan da li bi mogao da se izbegne još jedan talas, Kon kaže da će verovatno biti blagog porasta posle Nove godine, ali da će se pre toga dogoditi prividni pad tokom novogodišnjih praznika, slično kao što se dešava subotom i nedeljom.

„To se ponavlja kod gripa već decenijama u svim zemljama Evrope. Posle toga ćemo imati porast, tako da se ta prva nedelja uzima sa rezervom“, napominje Kon.

Vakcinacija – kada će se dostići zaštita

U Srbiju su juče stigle prve doze ruske vakcine „Sputnik“.

„Treba da budemo optimistični. Vakcine polako pristižu. Ja sam rekao da će u početku to biti u kapljicama, dok se pokrene čitav proces. Kada masovno krene imunizacija tokom januara, onda će ubrzano da se povećava broj onih koji su imuni“, kaže Kon.

Ističe da će od organizovanosti u zemlji i odziva građana zavisiti brzina kojom će se dostići zaštita koja će onemogućiti virusu da se širi kao sada.

„To bi trebalo da bude nakon prvog kvartala, ali moramo da shvatimo da će vakcinacija biti tokom cele godine. Biće i na jesen sledeće godine, jer još ne znamo kolika je trajnost zaštite. Ono što se sigurno zna je da je to najmanje šest meseci i očekuje se da to bude i više godina, ali moraćemo da sačekamo“, zaključio je Kon.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)