Foto: Tanjug Live

Ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnjik V, ukupno 2.400 komada, stigle su danas u Srbiju. Dopremljene su na Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", a njihova upotreba se, po dobijanju dozvole i sertifikata očekuje posle Nove godine.

„Na kraju smo teške godine, u kojoj smo vodili i vodimo tešku borbu protiv kovida 19. Na kraju jedna lepa vest za građane – mislim da smo jedina zemlja u Evropi a možda i u svetu koja ima dve vakcine različitih proizvođača i različitog dejstva. Jedna je američka, Fajzerova, a druga ruska – dobili smo 2.400 doza Sputnjik V ruskee vakcine, zasnovane na adenovirusu. Obe su kvalitetne, bezbedne i daju dobre rezultate“, poručio je Mirsad Đerlek, državni sekretar u ministarstvu zdravlja .

Foto: Tanjug Live

Upotreba ruske vakcine očekuje se odmah posle Nove godine, pošto se „za dan, dva“ očekuje sertifikat i dozvola za upotrebu Sputnjika V, naveo je Đerlek.

Dozvola koju će dati ALIMS omogućiće da tokom januara dobijemo znatno veće količine koje su najavljene, tako da se nadamo da već u drugoj polovini januara možemo otpočeti masivniju i mnogo veću vakcinaciju.

„Tu, pre svega mislim na početak paralelne vakcinacije naših zdravstvenih radnika u kovid sistemu“, rekao je Đerlek.

Kada je reč o Fajzerovoj vakcini, sledeći kontigent očekuje se 4. januara, tako da bi tokom prvog meseca 2021. u Srbiju trebalo da stigne ukupno 78.000 ovih vakcina. U februaru još 98.000, a u martu još 114.000 Fajzerovih vakcina.

„Građani će moći da biraju koju vakcinu hoće, ali sve zavisi šta od vakcina imamo na lageru. Ako žele neku određenu koju nemamo na lageru, moraće da sačekaju“, rekao je Đerlek.

 

Vakcinacija protiv koronavirusa u Srbiji je počela 24. decembra vakcinom kompanija Fajzer i Biontek.
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je juče da je ispitivanje ruske vakcine u Agenciji za lekove i medicinska sredstva pri kraju i da se očekuje da bude završeno u prvim danima nove godine.

I Fajzerova i ruska vakcina Sputnik V, kako je ranije za Nova.rs objasnila imunolog Emina Milošević nose informaciju za sintezu proteina virusa potrebnog za ulazak u ćeliju.

“U Fajzerovoj vakcini je ta informacija u vidu RNK, a u Sputniku V informaciju nosi adenovirus koji je DNK. Razlika ima više: RNK se brzo razgrađuje, pa zato i potreba da se čuva na vrlo niskoj temperaturi, ruska vakcina može da se transportuje na 2-8 °C” objašnjava doktorka Emina Milošević.

* * *
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar