Zadar turisti Hrvatska turizam letovanje
Turisti u Zadru Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ ZVONKO KUCELIN

Turistički aranžmani za letnju sezonu skuplji su u odnosu na prošlu godinu - Aleksandar Seničić, direktor nacionalne asocijacije turističkih agencija Yuta, kaže da to povećanje u Grčkoj iznosi oko 10 odsto, u Turskoj 15 odsto, dok su u Egiptu i Albaniji cene veće za 20 odsto.

Prema njegovim rečima, do toga su dovele različite okolnosti, pre svega velike restrikcije u poslednje dve godine kada je reč o putovanjima.

„Veliki broj zemalja, velikih tržišta u Evropi, nije mogao na putuje, Nemačka, Velika Britanija. Najave da će te države opustiti uslove za putovanje svojih građana, odnosno da neće tražiti velike restrikcije kada se ljudi vraćaju sa odmora, uticao je na poskupljenje“, objasnio je Seničić.

Takođe, do povećanja cena dovela je i sama kriza koja traje u turističkom sektoru.

Pročitajte još:

„Jedan od glavnih razloga za poskupljenje destinacija na koje idemo avionom, poput Egipta, je i cena goriva koje na svetskom tržištu raste. Turističke agencije, koje su posrednici, zavise od cena dobavljača. Avio prevoznici su podigli cene karata i sve to utiče na cenu avio karata i u čarteru, ali i u redovnom saobraćaju“, objasnio je Seničić za TV Prva, a prenosi B92.

On kaže i da domaće agencije nisu puno podigle cene svojih usluga, jer ne postoji tako veliko interesovanje, a velika je ponuda i na onlajn portalima.

Kada je reč o Albaniji, koja se prethodne dve godine promovisala kao veoma povoljna destinacija, uz otvorene granice sa Srbijom, i dobar marketing, uprkos ovogodišnjem povećanju cena od 20 odsto, Seničić smatra da će opet biti velikog interesovanja za tu zemlju.

Pročitajte još:

„Sve najave iz Albanije govore da će se popustiti sve mere tokom letnje sezone. Sa druge strane, to je nova turistička destinacija, otvoreno je mnogo novih hotela, ranije je više bilo promotivnih cena. Takođe, oni imaju ograničeni broj kapaciteta a kada imate povećano interesovanje drugih – ove godine su se u tržišnu trku za Albaniju uključili Nemci sa velikim turoperaterima, Poljska, ali i druge mnogoljudne zemlje, onda je logično povećanje cena. Trenutno je to oko 20 odsto, ali verujem da će biti i objekata koji će biti na nivou prošle godine, tako da to umereno pomeranje cena može, do početka sezone, da bude do 10 odsto“, rekao je Seničić.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (3)