Foto: EPA-EFE/RAJAT GUPTA

Vazduh u Beogradu od jutros je jako zagađen, a glavni grad Srbije našao se u samom vrhu najzagađenijih gradova na svetu. Lošiji vazduh od Beograđana u našoj zemlji trenutno udišu građani Smedereva i okoline. Pulmolozi upozoravaju da su u takvim okolnostima najugroženija deca, a posebno opsno je što se u ovom trenutku udružuju polenske alergije i enormno zagađenje.

„Zagađen vazduh u Beogradu i drugim gradovima Srbije, je nažalost već uobičajena pojava, a stepen zagađenja koji je jutros izmeren nije ništa spram onog žutog vazduha koji smo udisali pre nekoliko dana, kada smo imali saharski pesak po ulicama. Preporuka lekara je da kad god je visok stepen zagađenja, građani bez preke potrebe ne treba da izlaze i da provode mnogo vremena napolju, posebno ne deca i hronični bolesnici, koji piju terapije za plućne bolesti. Povećana koncentracija zagađujućih PM čestica u vazduhu, može da prouzrokuje zapaljenje u disajnim putevima i da bude predisponirajući faktor za ozbiljne probleme sa plućima“, upozorava prof. dr Predrag Minić, pulmolog.

On ističe da je trenutno najopasnija kombinacija polena i zagađujućih materija u vazduhu.

„Kad god je moguće treba bežati iz zagađenih mesta, skloniti se na čist vazduh. Svaki slobodan dan žitelji naseljenih mesta, velikih gradova, u kojima je visok stepen zagađujućih čestica, treba da koriste, da ako mogu, odlaze u prirodu i da dišu čist vazduh. Ovo posebno važi za asmatičare i za ljude sa pušačkim bronhitisom, kod kojih može doći do pogoršanja zdravstvenog stanja usled zagađenog vazduha. Naročito je opasan ovaj period na prelazu sa zime u proleće kada je u vazduhu velika koncentracija opasne kombinacije polena i zagađenja” kaže dr Minić, profesor na Medicinskom fakultetu.

Pluća su jedini organ, naglašava on, koji je direktno izložen spoljašnjem delovanju.

„Disajni putevi su ‘bez ikakvog štita’ sa onim što udišete, i samim tim zagađujuće čestice dospevaju direktno u pluća i mogu izazvati komplikacije. Ćelije kojima je funkcija odbrana organizma se pod zagađujućim materijama mogu upaliti, pa je nemoguće da eliminišu sve štetne materije koje spolja napadaju pluća. Tako dolazi do zastoja rada ćelija i do infekcije, a sve zbog prljavog vazduha“ kaže prof. dr Minić.

Bonus video: Strah od disanja punim plućima – Boje koje nas ubijaju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare