zagađenje
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Vazduh u Beogradu od jutros je jako zagađen, a glavni grad Srbije našao se u samom vrhu najzagađenijih gradova na svetu. Lošiji vazduh od Beograđana u našoj zemlji trenutno udišu građani Smedereva i okoline.

Beograd je trenutno četvrti najzagađeniji grad na svetu, a ispred Beograda su za sada Daka u Bangladešu i poljski gradovi Varšava i Vroclav. Među najzagađenije gradove na svetu je i glavni grad Hrvatske koji se nalazi na sedmom mestu.

Pojedini beogradski mediji preneli su jutros da je nešto pre sedam sati glavni grad Srbije bio čak drugi najzagađeniji grad i to posle Dake u Bangladešu.

Beograd, međutim, nije i najzagađeniji grad u Srbiji trenutno, već je ispred njega Smederevo, pokazuje sajt za merenje zagađenja IQAir, a gde je koncentracija PM2.5 čestica više od 22 puta veća od dozvoljene.

Među najzagađenije gradove u Srbiji jutros su i Novi Pazar, Užice, Zemun, Gornji Milanovac i Obrenovac.

Najzagađenije tačke u Beogradu su Zemun, Bežanijska kosa, Dorćol, Vračar, Topčiderska Zvezda, Mostar.

U Beogradu je koncentracija PM2.5 čestica 16,32 puta veća od dozvoljene.

Inače, građanima Beograda i Smedereva se savetuje da napolju nose maske, zatvore prozore, izbegavaju sve fizičke aktivnosti napolju i da uključe pročišćivače vazduha.

Prema podacima sajta Beoeko, najzagađeniji deo Beograda je Zemun i po koncentraciji PM 10 i PM2.5 čestica, a zatim Novi Beograd, Bežanijska kosa, Vračar i Topčiderska Zvezda.

Bonus video – Aerozagađenje i kako se zaštititi

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram