Podeli
Foto:Medija centar beograd; Nova.rs

Pesnikinja, pripovedačica, romansijerka Jelena Lengold se na svom Fejsbuku obratila doktoru Predragu Konu i pokušala da mu predoči kako da reši najveći problem koji ima.

Doktor Predrag Kon je gostujući na TV Prva rekao da “ko dosadašnje mere i maske ne funkcionišu onda će biti zatvaranja, nema između”, a onda je dodao:

“Pravnici treba da sede i da objašnjavaju zašto nesto može ili ne. Od početka pričam da je moja jedina partija epidemiologija, i neću se maći od toga. Radim svoj posao i ništa drugo.”

Posle tog gostovanja Jelena Lengold mu se obratila preko Fejsbuka, a njen status prenosimo u celosti:

“Nakon jutrošnjeg nastupa doktora Predraga Kona na televiziji, poželela sam da mu nešto kažem, tj. napišem. Molim vas, ako je neko od vas FB prijatelj sa doktorom Konom, budite ljubazni pa mu ovo pismo prenesite. Hvala!

Poštovani doktore Kon,

Slušala sam pažljivo šta ste jutros govorili na televiziji. Razumela sam da ste veoma zabrinuti, razumela sam da, kao Krizni štab, imate problem da sprovedete mere koje lekarski deo Kriznog štaba smatra celishodnim, jer ‘vas u tome ometaju pravnici koji kažu da je to nesprovodivo’, i razumela sam ‘da je epidemiologija Vaša jedina partija’. Odmah ću Vam reći, potpuno Vam verujem u vezi sve tri stavke.

Doktore Kon, želim da Vam kažem sledeće. Vi sad, u ovoj situaciji, imate ozbiljan problem, i ne znam kako ćete ga prevazići ukoliko se budete držali svih svojih principa toliko tvrdoglavo. I sami ste videli da se kod građana Srbije počeo rađati izvestan inat. On je proizvod nekoliko faktora, ali pre svega dugotrajne strepnje, osećanja neizvesnosti i nesigurnosti, te ogromnog nepoverenja u autoritete koji bi trebalo da u narod ulivaju izvesnu dozu sigurnosti. Morate za početak prihvatiti da je to poverenje izgubljeno. Građani koji su izgubili poverenje počinju da se ponašaju onako kako se ponaša svako ko je u nevolji prepušten sam sebi: neko sumnjičavo, neko iracionalno, a tek poneko razumno. To je u prirodi ljudskih bića, ta iracionalnost, protiv toga ne možemo gotovo ništa. Kada kažete da Krizni štab ima limite od strane pravnika, Vi zapravo mislite na političare, zar ne? Tačnije, na jednog političara, Aleksandra Vučića. Jer, u ovoj zemlji nema drugih pravnika niti institucija sa ingerencijama, čija bi reč imala ikakvu težinu u odnosu na njegovu. To znate Vi, to znam ja, to znaju svi.

Pročitajte još:

Dakle, šta ćemo sad? Virus se ubrzano širi. Građani odbijaju da nose maske, između ostalog i zato što su ljuti na predsednika koji ne nosi masku, i na Vas lično, i sve ostale iz Kriznog štaba, koji ga nikad za to niste javno opomenuli. Nepoverenje građana ste izazvali podjednako i vi lekari i pomenuti ‘pravnici’. Sada kažete, ako ne bude funkcionisalo to sa maskama, ako građani budu i dalje odbijali da ih nose, u većem broju, moraće lock down. Vi, naravno, znate da će vam se ‘pravnici’ u tom slučaju ponovo javiti?

Dotični pravnik se, naime, trenutno plaši novog vanrednog stanja i novog karantina. To bi mu veoma loše uticalo na rejting. Iracionalni narod je besan, ako pokušate sa karantinom, iracionalni će opet izaći na ulice, biće suzavca, gomila, tučnjava, i eto Vama hiljada obolelih. Slažem se, ozbiljan problem, vezane su Vam ruke.

Postoji samo jedan način da se ta situacija prevaziđe i da se građanima i bez karantina objasni šta je celishodno i delotvorno. Izgubljeno poverenje može se povratiti. Verujte mi, može. I to samo na jedan način: iskrenošću. Stanite zaista na stranu medicine i na stranu naroda. Kad Vas negde odozgo, iz nekih kabineta, pozivaju i kažu Vam da ovo ili ono ne može, kažite to javno. Ako Vas zbog nečega ucenjuju, kažite i to javno. Ako izmišljaju razloge zašto vas sve, kao lekare, sprečavaju da radite svoj posao, kažite i to javno.

Ne možete imati poverenje naroda, ako pokušavate da svima budete po volji. Verujte mi, vidi se sve što ste prećutali, vidi se i oseti svako mesto u Vašem izlaganju kad niste rekli ono što ste pomislili. Vi ste sada tu, na tom mestu i u toj ulozi, i sad nema nazad. Ako i dalje budete igrali po pravilima odmerenosti, jedan korak napred, jedan nazad, desiće se jako teške stvari i Vi ćete za to takođe biti odgovorni.

Pročitajte još:

Dakle, da Vam ponovim, Vučić neće smeti ponovo da uvodi vanredno stanje ni karantin. I narod neće hteti da nosi maske, sve više to neće hteti, jer su ljudi tvrdoglavi, ljuti, očajni, besni, a ponajviše nemoćni.

Morate se obratiti narodu na način da Vam poveruju – po cenu da se Vučić na Vas naljuti. To je Vaš jedini izbor, i jedina šansa da spasete zdravlje hiljada ljudi. Znam da ne želite da birate strane, ali morate. I nije to izbor: Vučić ili opozicija, ne! To je izbor: Vučić ili narod. To je ono što Vi, dobri doktore, izgleda jedino ne razumete, iako ste veoma pametan čovek: Vučić nije na strani naroda. Vučić je na strani sebe samoga i svoje partije. I učiniće sve za sebe i svoju partiju, i uvek će mu to biti prioritet, ma šta on Vama lično pričao. Zato se morate staviti na stranu naroda, ako želite da Vam narod poveruje i, što je još mnogo važnije, da Vas posluša. Teška odluka, ali morate je doneti.”

Nakon jutrošnjeg nastupa doktora Predraga Kona na televiziji, poželela sam da mu nešto kažem, tj. napišem. Molim vas,…

Posted by Jelena Lengold on Недеља, 18. октобар 2020.

*
Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar