Foto:N1

"Inspektori Poreske policije nisu izvršili upad u prostorije Daily expressa-a već su, u saradnji sa pripadnicima MUP-a, započeli provere poslovanja", navodi se u odgovoru Poreske policije na pitanja N1 povodom sinoćnjeg upada UKP i Poreske policije u prostorije kompanije D Express, koja posluje u okviru United Grupe. Advokatska kancelarija Tomanović reagovala je na ovaj odgovor i navela da "on ne čini postupanje Kriminalističke i poreske policije zakonitim".

Kako se dodaje u odgovoru Poreske policije, provere poslovanja su započeli „po nalogu nadležnog tužilaštva, u skladu sa ZPPPA i ZKP“.

„O ishodu provera (samim tim i o eventualnim neregularnostima) biće obavešten javni tužilac, koji rukovodi predistražnim postupkom“, naveli su oni u odgovoru na pitanja N1.

Međutim, Poreska policija nije odgovorila na pitanje po čijem nalogu je konkretno izvršen ovaj pretres.

Redakcija N1 tokom dana poslala je pitanja MUP, VJT i Poreskoj policiji koji su bili razlozi upada, po čijem nalogu i da li je nađeno nešto u vezi sa neregularnostima.

Odgovori MUP i VJT do objavljivanja ovog teksta nisu stigli.

Kancelarija Tomanović: Odgovor Poreske policije ne čini postupanje Kriminalističke i poreske policije zakonitim

Advokatska kancelarija Tomanović reagovala je na odgovor Poreske policije i navela da „tvrdnja poreske policije medijima o navodnoj zajedničkoj akciji policije, i kriminalističke i poreske, a po nalogu tužilaštva ne čini njihovo postupanje zakonitim“.

„Neophodno je da tužilaštvo obavesti javnost da li je zaista dalo nalog, i poreskoj i kriminalističkoj policiji, da se po noći uđe u poslovni prostor, da se izvrši pregled prostora i dokumentacije, da se oduzme dokumentacija, da se sedam sati liše slobode kretanja zaposleni, da zapečate i i dalje drže zapečaćenim prostorije, a da se za sve to ne da ni jedan jedini pisani dokument niti pak usmeno obaveštenje zbog čega se ustavna i zakonska prava krše. Čak i ako postoji nalog tužilaštva, on mora da bude u skladu sa zakonom i ustavom što je u ovom slučaju izostalo“, navela je Kancelarija Tomanović.

Foto:N1

Šta kaže Zakonik o krivičnom postupku?

Prema ZKP, pretres se vrši po danu, a izuzetno i noću, odnosno između 22h i 6h, ako je danju započeto, pa nije dovršeno ili je to određeno naredbom za pretresanje.

Javni tužilac ili ovlašćena službena lica policije mogu izuzetno bez naredbe suda ući u stan i druge prostorije i bez prisustva svedoka preduzeti pretresanje stana i drugih prostorija ili lica koja se tu zateknu: uz saglasnost držaoca stana i druge prostorije, ako neko zove u pomoć, radi neposrednog hapšenja učinioca krivičnog dela, radi izvršenja odluke suda o pritvaranju ili dovođenju okrivljenog i radi otklanjanja neposredne i ozbiljne opasnosti za ljude ili imovinu.

Podsećamo, u prostorije kompanije D Expresss sinoć je upala Služba za suzbijanje kriminala Uprave kriminalističke policije i Poreska policija. Reporterka N1 sa lica mesta je javila da je policija u zgradi bila oko pet sati i da nije imala sudski nalog.

Policajci koji su sinoć upali u prostorije D Expressa rekli su joj da su navodno došli zbog „određenih neregularnosti u radu kompanije“.

Podsećamo da je sve počelo tako što su se u pojedinim medijima pojavile optužbe kako su navodno „D Express“, u vlasništvu United grupe, i ostale privatne kompanije „odgovorne za štrajk poštara i kako stoje iza tog štrajka“. To demantuju i radnici Pošte u štrajku. Ni D Express niti bilo koja druga privatna kompanija koja se bavi dostavom pošiljaka nema veze sa obustavom rada u Pošti, izjavio je radnik Pošte Stefan Mitrović pitajući koliko će koštati upad policije bez sudskog naloga u prostorije D Expressa kada tužba dođe na naplatu.

Čak – štajk poštara ne odgovara D Express-u ni ostalim kurirskim službama, navodi članica uprave ove kompanije. „Čak i da se svi mi udružimo ne možemo da preuzmemo broj pošiljaka koji je trenutno u zastoju zbog štrajka Pošte“, navodi.

Ekipa N1 pokušala je sinoć da priđe prostorijama i pitala je muškarca sa kačketom UKP-a za sudski nalog, ali je on našu reporterku pitao „ko ste vi?“.

United Grupa je saopštila da je Vlada Srbije koja je nesposobnim rukovođenjem ugrozila egzistenciju zaposlenih u javnom preduzeću Pošta Srbije, odlučila da zloupotrebi institucije za obračun sa United Grupom i upotrebi Službu za suzbijanje kriminala Uprave kriminalističke policije pokušavajući da za štrajk u JP Pošta okrivi preduzeće D Express, koje pripada United Grupi.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar