Foto: Vlada Republike Srbije

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović posetio je danas u Vladimirskoj oblasti u Rusiji proizvodne kapacitete Generiuma, najvećeg ruskog proizvođača vakcine Sputnjik Ve, gde je izjavio da su počeli zvanični razgovori o proizvodnji ove vakcine na teritoriji Srbije.

Popović je, kako je saopštio njegov kabinet, zajedno sa stručnjacima iz Instituta Torlak i Ministarstva zdravlja Srbije održao sastanak sa generalnim direktorom organizacije Generium Danilom Taljanskim koji je potvrdio spremnost ruske strane da izvrši transfer tehnologija i pomogne u obuci srpskih kadrova za proizvodnju ruske vakcine protiv korona virusa u Srbiji.

 

Foto: Vlada Republike Srbije

Ministar je istakao da je „ovo još jedan dokaz prijateljskih odnosa Srbije i Rusije, ali i dokaz ogromnog autoriteta i poštovanja koje predsednik Srbije Aleksandar Vučić uživa u Rusiji“.

”Zahvaljujući predsedniku Vučiću, ruska strana je odmah odgovorila na naš molbu da se ruska vakcina „Sputnjik Ve“ proizvodi u Srbiji i sa najvišeg nivoa u ruskom državnom vrhu naloženo je da se iznađe način kako da uspostavimo proizvodnju ove vakcine u Srbiji u najkraćem mogućem roku”, rekao je Popović.

 

Foto: Vlada Republike Srbije

On je istakao da se u ovom trenutku ruske vakcine „Sputnjik Ve“, van teritorije Ruske Federacije, proizvode jedino u Kazahstanu.

Prema njegovim rečima, sa organizacijom Generium potpisan je protokol kojim su definisani dalji koraci ka uspostavljanju zajedničke proizvodnje vakcine Sputnjik Ve u Srbiji i najavio da će u narednim danima ruski stručnjaci posetiti Srbiju i Institut Torlak kako bi se uverili u kapacitete kojima raspolaže ova institucija.

Vršilac dužnosti direktora Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak, Vera Stoiljković istakla je da je ovaj institut spreman da hitno preduzme neophodne korake za uspostavljanje proizvodnje ruske vakcine u Srbiji.

„Tehnologije i okruženje u kojem se proizvodi ova vakcina nama nisu nepoznate. Uverena sam da bi Institut Torlak, uz podršku državnog vrha, zajedno sa ruskim stručnjacima mogao veoma brzo da uspostavi proizvodnju ove vakcine u Srbiji“, istakla je Stoiljković.

 

 

 

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare