Foto: Twitter/Tatjana Vojtehovski/@TVojtehovski

Minja Matić, devojčica koja boluju od spinalne mišićne atrofije, nastavlja da se bori za svoj život. Akcija prikupljanja pomoći za malenu Minju traje nedeljama, a najnovija akcija biće realizovana 5. decembra i to na veoma inventivan način. Naime, tog datuma i određenenim lokalima širom Srbije i Republike Srpske, čitav prihod od kafa će se dati za lečenje Minje. Ovakvih akcija sve je više i nadamo se da će Minja uspeti da dobije svoju prvu i najveću bitku.


Akciji, koja je planirala za 5. decembar, odazvalo se preko 100 ugostitelja širom Srbije i Republike Srpske. Ovi objekti se, iako su trenutno u teškoj finansijskoj situaciji zbog pandemije koronavirusa, našli način da pomognu maloj Manji i otvorili svoja vrata za ljude velikog srca.

Broj kafića koji su na spisku onih gde možete popiti „humanitarnu kafu“, svakim danom je sve veći, a nadamo se da će se akciji odazvati što veći broj građana.

Kafu građani „mogu platiti“ i slanjem poruke sbrojem 845 na 3030 i na taj način pomoći maloj Minji.

U nastavku se nalazi spisak restorana/kafića koji su, uprkos teškoj situaciji, prihvatili da 5. decembra učestvuju u…

Objavljuje Lada LukicSubota, 28. studenoga 2020.

Podsetimo, Minja Matić boluje od spinalne mišićne atrofije (SMA) i to od najtežeg oblika – tip 1. Bolest je teška i progresivna, u najranijoj fazi izaziva atrofiju velikih mišića, a kasnije i drugih organa čime se postepeno gube osnovne životne funkcije.

Minjina pluća nisu dovoljno razvijena, pa joj disanje olakšava celodnevno nošenje aparata koji joj pomaže da lakše dođe do daha, a zbog krhog zdravlja, svaka prehlada, za nju bi mogla da bude kobna.

Jedina nada za izlečenje je u skupoj genskoj terapiji lekom Zolgensma koju Minja može da primi u Americi. Zahvaljujući humanosti ljudi u celoj Srbiji, ali i van granica naše zemlje, od potrebnih 2,4 miliona dolara, do sada je na Minjin humanitarni račun uplaćeno oko 1,5 miliona.

Do terapije koja Minji znači život, neophodno je u što kraćem roku prikupiti još oko 900.000 dolara. Zato, pomozimo svi Minji da pobedi u ovoj borbi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare