Ponovo nejasan odgovor Lekarske komore o Nestoroviću FOTO

Društvo 21. jul. 202119:44 > 20:12
Podeli:
Branislav Nestorović Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Etički odbor Lekarske komore Srbije doneo je mišljenje o tome da li je prof. doktor Branislav Nestorović, bivši član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, prekršio Etički kodeks svojim izjavama o poreklu i lečenju koronavirusa. Naime, prema mišljenu LKS u koji je Nova.rs imala uvid, nije najjasnije da li se Nestorovićevi istupi tumače kao prekršen kodeks ili ne.

Naime, kako se navodi u pomenutom doumentu, Etički odmor Lekarske komore Srbije na sednici održanoj 16. juna zaključio je „da su tačni navodi da je u predmetnoj predstavci prof. dr Branimir Nestorović u svojim nastupima u javnosti, povodom epidemiološke situacije, preko televizijskih i elektronskih medija u periodu februar – april 2020. godine iznosio određene konstatacije koje su mogle biti tumačene na različite načine“ . 

Dalje se citira odredba iz člana 46. Ustava Republike Srbije povodom slobode mišljenja i izražavanje. A zatim Etički odbor Lekarske komore Srbije podseća na saopštenje LKS od 24. aprila prethodne godine, te ističe da isto podržava.

Čitavo saopštenje pročitajte u nastavku:

Foto: Lekarska komora Srbije

*

Foto: Lekarska komora Srbije

*

Foto: Lekarska komora Srbije

Grupa lekara se još u aprilu prošle godine obratila Lekarskoj komori Srbije i zatražila od nje da oceni sporne izjave profesora Nestorovića. Njegove poruke i postupci za vreme pandemije koronavirusa okarakterisani su kao neodgovorni, pa je zatraženo da se preispitaju. Preispitivanje je potrajalo.

Na zasedanje Etičkog odbora trebalo je da se sačeka da korona prođe, da se steknu uslovi da se taj sastanak održi uživo, jer mogućnost da se organizuje elektronska sednica nije postojala.

Jedan od lekara koji su tražili da se izjavama doktora Nestorovića stane na put, profesor Medicinskog fakulteta Slobodan Savić, rekao je za „Novu“ da je odgovor Lekarske komore stigao, ali da, prema prvom uvidu u njega, izgleda da ne podrazumeva ništa konkretno.

„Pažljivo ćemo proučiti svaku rečenicu odgovora Lekarske komore i u narednih nedelju dana ćemo se obratiti javnosti sa zvaničnim stavom“, kaže dr Savić. Sudeći po ranijim izjavama dr Nestorovića, on se ne sekira mnogo zbog toga šta njegove kolege i profesori Medicinskog fakulteta misle.

Predsednik Etičkog odbora: Na odmoru sam, ostavite me na miru

LKS i njen direktor Milan Dinić saopštili su u više navrata da „osuđuju svako istupanje u javnosti koje može da dovede građane u zabludu i ugrozi njihovo zdravlje“ i na tome se sve završavalo.

Prethodnih dana, predsednik Etičkog odbora Lekarske komore Srbije nije želeo da odgovori na pitanje novinara Nova.rs o tome kakva je odluka o Nestoroviću.

Umesto toga, u razgovoru sa našom novinarkom, kratko je poručio da je „na odmoru“ i da ga „ostavimo na miru“.

Nestorovićeve gadosti

Poznat po raznim ispadima doktor Branimir Nestorović ne prestaje da svojim izjavama sluđuje i plaši javnost. Iako su njegove kolege još prošle godine tražile da bude sankcionisan, od Lekarske komore nismo dobili zvaničan odgovor da li je i kakvu odluku donela tim povodom. Prema prvim komentarima onih kojih su imali uvid u izveštaj Etičkog odbora o slučaju Nestorović po svemu sudeći nije odlučeno ništa konkretno.

U jednim dnevnim novinama osvanuo je tekst pod naslovom „Šokantna tvrdnja doktora Nestorovića – vade nam krv da bi ubrizgali virus“. Pošto ispad o najsmešnijem virusu koji je umnogome obeležio početak pandemije nije bio dovoljan – Nestorović nastavlja da širi teorije zavere.

„Proizvodnja etnovirusa, odnosno virusa za određenu populaciju nije ništa novo, a ovo je dobar način da se do podataka dođe na dobrovoljnoj bazi. Poznata stvar je da se to radi na ovaj ili onaj način“, rekao je Nestorović.

Zašto i ne bi nastavljao kada su svi njeni gafovi i teorije zavere koje je plasirao poput virusa prošle nekažnjeno.

Izjave poput: „Dobro je što mladi imaju zapaljenje pluća. Svi ćemo se mi zaraziti u nekom trenutku. Ne događa se ništa dramatično“, nisu bile dovoljan povod i razlog da Lekarska komora tome konkretno stane na put.

A Dr Branislav Nestorović, nekadašnja perjanica Kriznog štaba, nastavila je da svojim izjavama širi teorije zavere: poslednja u nizu nagoveštava da se krv koju nam uzimaju koristi za pravljenje virusa poput korone.

BONUS VIDEO: Sve što niste znali o trećoj dozi vakcine

Komentari

Vaš komentar