Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ nr

Dr Branislav Nestorović, nekadašnja perjanica Kriznog štaba, nastavlja svojim izjavama da širi teorije zavere: poslednja u nizu nagoveštava da se krv koju nam uzimaju (?!) koristi za pravljenje virusa poput korone. Zvaničnog odgovora šta je Etički odbor odlučio povodom zahteva da se izjasni o njegovom slučaju nema.

Poznat po raznim ispadima doktor Branimir Nestorović ne prestaje da svojim izjavama sluđuje i plaši javnost. Iako su njegove kolege još prošle godine tražile da bude sankcionisan, od Lekarske komore nismo dobili zvaničan odgovor da li je i kakvu odluku donela tim povodom. Prema prvim komentarima onih kojih su imali uvid u izveštaj Etičkog odbora o slučaju Nestorović po svemu sudeći nije odlučeno ništa konkretno.

U jednim dnevnim novinama osvanuo je tekst pod naslovom „Šokantna tvrdnja doktora Nestorovića – vade nam krv da bi ubrizgali virus“. Pošto ispad o najsmešnijem virusu koji je umnogome obeležio početak pandemije nije bio dovoljan – Nestorović nastavlja da širi teorije zavere.

„Proizvodnja etnovirusa, odnosno virusa za određenu populaciju nije ništa novo, a ovo je dobar način da se do podataka dođe na dobrovoljnoj bazi. Poznata stvar je da se to radi na ovaj ili onaj način“, rekao je Nestorović.

A zašto i ne bi nastavljao kada su svi njeni gafovi i teorije zavere koje je plasirao poput virusa prošle nekažnjeno.

Izjave poput: „Dobro je što mladi imaju zapaljenje pluća. Svi ćemo se mi zaraziti u nekom trenutku. Ne događa se ništa dramatično“, nisu bile dovoljan povod i razlog da Lekarska komora tome konkretno stane na put.

Grupa lekara se još u aprilu prošle godine obratila Lekarskoj komori Srbije i zatražila od nje da oceni sporne izjave profesora Nestorovića. Njegove poruke i postupci za vreme pandemije koronavirusa okarakterisani su kao neodgovorni, pa je zatraženo da se preispitaju. Preispitivanje je potrajalo.

Na zasedanje Etičkog odbora trebalo je da se sačeka da korona prođe, da se steknu uslovi da se taj sastanak održi uživo, jer mogućnost da se organizuje elektronska sednica nije postojala.

Foto: Printscreen/YouTube/Tanjug

LKS i njen direktor Milan Dinić saopštili su u više navrata da „osuđuju svako istupanje u javnosti koje može da dovede građane u zabludu i ugrozi njihovo zdravlje“ i na tome se sve završavalo.

Etički odbor se nedavno sastao, ali javnost nije dobila precizne odgovore i informacije o tome da li je i na koji način razmatran slučaj doktora Nestorovića.

Sastanak održan, odgovora nema

„Sastanak je održan. Odgovor o rezultatima tog sastanka zatražite pisanim putem zvanično“, rekao je za „Novu“ predsednik Etičkog odbora Lekarske komore Goran Bogdanović.  Međutim, zvaničan odgovor od predsednika LKS Milana Dinića nismo dobili.

Jedan od lekara koji su tražili da se izjavama doktora Nestorovića stane na put, profesor Medicinskog fakulteta Slobodan Savić, rekao je za „Novu“ da je odgovor Lekarske komore stigao, ali da, prema prvom uvidu u njega, izgleda da ne podrazumeva ništa konkretno.

„Pažljivo ćemo proučiti svaku rečenicu odgovora Lekarske komore i u narednih nedelju dana ćemo se obratiti javnosti sa zvaničnim stavom“, kaže dr Savić. Sudeći po ranijim izjavama dr Nestorovića, on se ne sekira mnogo zbog toga šta njegove kolege i profesori Medicinskog fakulteta misle.

„Imam manu – ne ćutim“

„Nisam zabrinut, fakultet ima 600 i nešto saradnika i profesora. Da je potpisalo barem 50, to bi me nateralo da razmišljam, ovako ne“, rekao je Nestorović svojevremeno povodom inicijative koju su njegove kolege uputile Lekarskoj komori Srbije.

Branislav Nestorović Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Tada je konstatovao da se vodi kampanja protiv njega, i da je nekima „žao zbog toga što se nismo raspali kao država i što smo dobro prošli u pandemiji“.

„Postoji grupa ljudi kojoj se ne sviđa što smo dobro prošli u borbi sa koronom, što se država nije raspala. Ponosan sam na ono što sam radio prethodna tri meseca. Imam dve mane – jedna je to što ne ćutim. Najviše im je smetala ta patriotska doza, priča o srpskom genu, tu su me najviše hvatali“, rekao je Nestorović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare