Radovi na novoj beogradskoj autobuskoj stanici traju punih šest godina. Bezbroj puta su počinjali i bili prekidani, a svi rokovi su davno probijeni. Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je u julu najavio nastavak radova. Međutim, rezultati tog rada nisu vidljivi.

Napredak u odnosu na stanje koje smo zatekli prethodnog proleća gotovo da ne postoji. Vidljiva je poneka mašina više nego što je bio slučaj protekle godine, međutim, što se tiče ishoda samih radova – oni nisu vidljivi.

U odnosu na početak marta 2022. godine, jedina promena koja je uočljiva jeste da je asfalt posvetleo od sunca.

Foto: Nova.rs

Dakle, radova na autobuskoj stanici kao da nije bilo. Ili ako ih je bilo, oni nisu naročito primetni.

Ekipa portala Nova.rs prošlog meseca je obišla gardilište, nakon najave gradonačelnika Aleksandra Šapića da će od 10. jula radovi biti nastavljeni, i na njemu zatekli nekolicinu radnika koji su otklanjali travu. Brali travu, tačnije.

Dakle, ni tad. kao ni sad, osim poneke mašine i eventualno nekog radnika, rezultati radova se ne primećuju.

PROČITAJTE JOŠ

Šapić je ranije izjavio da će nova autobuska stanica raditi „u punom kapacitetu“ početkom 2024. godine, ako sve bude išlo kako se očekuje. To je, dakle, za četiri meseca.

„U kompaniji ‘BAS’ koja je imala obavezu da uradi sve što nije uradila svih ovih godina, u međuvremenu se promenilo rukovodstvo. Vlada Srbije je sa njima napravila dogovor o kreditu. Njihovo novo rukovodstvo odlučilo se za drugačiju politiku i ja se nadam da će ona uroditi plodom i da će od ponedeljka da se nastave radovi“, rekao je Šapić tada novinarima.

Već posle mesec dana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je o velikim projektima i tada najavio da će beogradska autobuska stanica biti gotova do 2025 godine.

Zaduživanje zbog stanice

U izgradnju nove autobuske stanice u Beogradu do sada je uloženo oko 20 miliona evra.Osnovna konstrukacija stanice je izgrađena, ali ovaj objekat u Bloku 42 na Novom Beogradu do sada je bio zapušten i prazan.

To bi trebalo da izmeni kredit od 915 miliona dinara koji bi BAS trebalo da dobije od Fonda za razvoj.

Kamen temeljac za novu autobusku stanicu položen je 2018. godine, a za sve ovo vreme izgrađen je stanični plato sa peronima i temeljom stanične zgrade.

Buduća stanična zgrada, kako je planirano, imaće 26.000 kvadrata, pumpu, supermarkete, ugostiteljske objekte, kao i ukupno 65 polaznih, dolaznih i komercijalnih perona.

Pogledajte snimke radova na autobuskoj stanici na Novom Beogradu, dronom u proleće 2022. godine. Da li ima pomaka – zaključite sami.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare