Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Da u Srbiji postoji distanca i to na etničkoj osnovi između većine i manjine nepobitna je činjenica i povod da Institut društvenih nauka pokrene istraživanje na tu temu.

Istraživanje se bavi i distancama između samih manjina, sprovodi se on line i može se popuniti na sajtu Instituta.

Kako navodi direktor Instituta Goran Bašić, u ovom istraživanju, u fokusu su Srbi kao dominantna nacija i „autohtone“ nacionalne manjine i to: Albanci, Bošnjaci, Hrvati, Mađari, Romi, Rumuni, Slovaci.

Istraživanje se razlikuje od dosadašnjih jer će pokušati da se prikupi što veći broj ispitanika kako bi se mogao konstruisati reprezentativni uzorak za većinsku i manjinsku populaciju, a uključiće i standardne socio-demografske varijable, kao što su: pol, starost, stepen obrazovanja, nivo urbanizacije mesta.

Posebna pažnja je posvećena socio-psihološkim faktorima, prvenstveno faktorima kao što su autoritarnost i orijentacija ka socijalnoj dominaciji.

Uzorak ispitanika mora da ispunjava dva uslova, prvo, potrebno je da uzorak objektivno predstavlja populaciju, tj. stanovništvo Srbije, kao i da adekvatno predstavlja nacionalne manjina.

„Istraživanjem nastojimo da utvrdimo na koji način su preduzete mere u oblasti manjinske politike doprinele društvenoj integrisanosti nacionalnih manjina u Republici Srbiji. Osnovna ideja ovog istraživanja, pored toga da se dobije predstava o stepenu međuetničke distance, jeste i da se utvrde i
objasne uzroci ove pojave”, navodi Bašić.

Istraživanje se sprovodi u saradnji sa Centrom za proučavanje etniciteta, a uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar