Ne odustajemo od zahteva, jednoglasna je poruka Fijatovih radnika i sindikata, koji danas protestuju u Kragujevcu. Zaposleni u Fijatu, nezadovoljni su zbog odugovlačenja u rešavanju njihovog statusa u fabrici, pa su rešili da se okupe i protestuju ispred Gradske uprave u Kragujevcu. Otišli su i do kružnog toka kod Fijatovog znaka, gde su održali "minut ćutanja", a blokirali su i autoput Kragujevac-Batočina. Blokada je trajala jedan sat. Oni su novi protestni skup najavili za ponedeljak 20. jun, a tada će blokirati magitralni put Kragujevac - Kraljevo. Sindikalne vođe, istakle su da će u ponedeljak sačekati da istekne rok za prijavljivanje radniika za odlazak u inostranstvo, koji je do 13 sati, te da će od 15h, blokirati put. Oni su se danas na blokadi na kružnom toku kod Krsta na ulazu u Kragujevac iz pravca Batočine, izbvinili svim Kragujevčanima zbog, kako su rekli ''remećenja i otežavanja dnevnih obaveza', i istakli da je to bio jedini način da skrenu pažmju na svoje probleme. ''Ide zima, a nama su džepovi prazni'', obrazložili su svoju situaciju i pozvali na razumevanje. Oni su se na kraju zahvalili i pripadnicima policije, koji su obezbeđivali protest i kako su naveli, ''učinili da sve prorotekne mirno''', što im je dodaju i bila namera.

Sreda i m je „dan d“.. poručili su Vladi.

Oni su novi protestni skup najavili za ponedeljak 20. jun, a tada će blokirati magitralni put Kragujevac – Kraljevo.

Sindikalne vođe, istakle su da će u ponedeljak sačekati da istekne rok za prijavljivanje radniika za odlazak u inostranstvo, koji je do 13 sati, te da će od 15h, blokirati put.

Oni su se danas na blokadi na kružnom toku kod Krsta na ulazu u Kragujevac iz pravca Batočine, izbvinili svim Kragujevčanima zbog, kako su rekli „remećenja i otežavanja dnevnih obaveza’, i istakli da je to bio jedini način da skrenu pažmju na svoje probleme.

„Ide zima, a nama su džepovi prazni“, obrazložili su svoju situaciju i pozvali na razumevanje.

Oni su se na kraju zahvalili i pripadnicima policije, koji su obezbeđivali protest i kako su naveli, “učinili da sve prorotekne mirno“’, što im je dodaju i bila namera.

Prethodno se kod Fijatovog znaka desio se i manji incident, kada je jedno vozilo pokušalo da probije blokadu radnika. Policija je intervenisala i sve

Radnici su blokirali i kruzni tok na autoputu Kragujevac-Batočina

Nekoliko stotina radnika, pojedini i sa porodicama, danas protestuju ispred Gradske uprave.

Čuju se pištaljke, zvižduci i povici „uaaa“.

Odlazak u Slovačku za njih je kažu, „propala priča“, a u to su se, dodaju, zbog slabog odziva,  sada uverili i poslodavac I država.

„>Fabrika u Slovačkoj je prema tvrdnjama sindikata „radni logor“ I zbog toga ne prihvataju da odlazak tamo, bude jedini uslov da zadrže radno mesto u Kragujevcu, kada 2024. počne proizvodnja električnog automobila.

„>Insistiraju na zahtevima da im država obezbedi posao u tranzicionom periodu, otpremninama od 1.000 evra po godini staža za one koji žele da napuste fabriku, kao I na zaštiti ranjivih grupa radnika.

Oni su na današnjem protestu napravili spisak svih prisutnih radnika, kako bi se „medjusobno prebrojali I evidentirali“.

Oni uzvikuju parole „izdaja, izdaja“ i „izdali ste radnike“.

Pozvali su sve radnike iz Kragujevca da ih podrže, a za sredu su najavili odlazak u Beograd.

„Tražili su kritičnu masu, misle da nas nema dovoljno. Evo, sada imaju kritičnu masu“, poručio je jedan od organizatora protesta, što je pozdravljeno ovacijama.

Oni demantuju državu I poslodavca u tvrdnjama da je 500 zaposlenih „višak“ I navode da je taj broj mnogo veći.

„Ljudi, budimo složni, pokušali su da nas razjedine, ali neće im uspeti“, obratio se kolegama  Đorđe Milojević.

„Pregovarači iz Fijata, juče su se povukli iz Radne grupe za rešavanje otvorenih pitanja I ne žele više da pregovaraju.

Protest radnika Fijata podržao je Nezavisni sindikat „Zastava oružja“.

Posle protesta ispred Gradske uprave, radnici će organizovati šetnju kroz grad I privremeno će blokirati jednu prometnu  raskrsnicu.

„Okupljeni radnici, doneli su i kutiju, u kojoj prikupljaju humanitarne priloge za svog kolegu Dejana Jovanovića, obolelog od karcinoma pluća.

Izađi gradonačelniče

Radnici su pozvali gradonačelnika Nikolu Dašića da izađe I objasni svojim sugrađanima „sta će da radi od ponedeljka, kad mu 1.500 ljudi u gradu ostane bez posla“.

Ispred ulaza u zgradu Gradske uprave je policijsko obezbeđenje, a niko od gradskih zbaničnika se nije obratio okupljenim radnicima.

„Gradonačelnik ima preča posla, tako su mi sad rekli unutra. Znači I grad nam je okrenuo leđa“, obavestio je Đorđe Milojević.

Poručuju da će sa protestima nastaviti sve dok im ne budu ispunjeni zahtevi.

******

Pregovaračka strana, koju su u Radnoj grupi za rešavanje otvorenih pitanja u Fijatu, činili predstavnici sindikata i radnika, juče se povukla iz daljih pregovora uz obrazloženje ‘‘da sa Vladom  više nemaju šta da pričaju‘‘.

Ovakvom stavu radnika i sindikata prethodilo je današnje obaveštenje, da će im predstavnici države, svoje konačne odgovore na sve upućene zahteve, dati 21. juna, odnosno po isteku roka za prijavljivanje zainteresovanih za odlazak u inostranstvo.  Inače, taj rok je tokom pregovora, na inicijativu Vlade Srbije, pomeren sa 15. na 20. jun.

Radnici su izgubili strpljenje za dalje pregovore, smatraju da stalnim odlaganjem rokova, ‘‘država kupuje vreme‘‘, te da su ‘‘pušteni niz vodu‘‘.

PROČITAJTE JOŠ

Od same najave Stelantisa, da u tranzicionom periodu otpusti višak radnika, a deo pošalje u inostranstvo, radnici su najavljivali radikalizovanje sindikalne borbe ukoliko im ne budu ispunjeni zahtevi, a tu svoju najavu sutra će i aktivirati.

Predstavnici sindikata za sada ne žele da otkrivaju detalje sutrašnjeg protesta ispred Gradske uprave, ali su, uz protest, najavili i blokade.

BONUS VIDEO: Fijatovi radnici se uputili ka opštini

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare