U podne je počeo protest zbog zagađenja vazduha ispred Predsedništva Srbije, a više od hiljadu ljudi krenulo je u šetnju Ulicom kralja Milana. Demonstranti su se zatim vratili ispred Predsedništva, a potom su na Trgu republike nastavili protest.

Organizator ovog protesta je Eko straža. Ovo je bio peti protest protiv zagađanja vazduha i nosi naziv „Narod protiv trovača“.

On je završen obraćanjem Ljiljane Bralović iz SEOS-a, koja je Rio Tintu čestitala novu ministarku rudarstva i energetike.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Cilj ovog okupljanja građana je da se ukaže na veliko aerozagađenje.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Građanima se na Trgu republike obraćaju predstavnici ogranaka ekoloških uduženja iz Valjeva, Bora, Šapca, delova zapadne Srbije, ističući važnost borbe protiv zagađenja na lokalu.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Predstavnik Eko Straže Bojan Simišić kazao je ispred Predsedništva da premijerka manipuliše podacima.

„Nije pomenula da je Novi Pazar najzagđeniji grad u Evropi, kada je reč o vazduhu. Zašto su kupili prečišćivače vazduhu u Skupštini, ako nema zagađenja“, naveo je on.

Foto: Printscreen FoNet/Video

Profesor Fizičkog fakulteta Vladimir Đurđević kaže da pune četiri godine organizuju proteste, ali da nijedna mera nije usvojena.

„Govorili su da aplikacije ne rade dobro. Obećali su zelene zidove, kupili električne automobile. Hoćemo zdravlje i platu, jer znamo da je to moguće. Protest se nastavlja“, poručio je on.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„U Srbiji imamo razne zagađivače: Zi đin u Boru, Ling long u Zrenjaninu, ali najveći trovač Srbije je ovaj ovde čovek u Predsedništvu“, rekao je Nikola Krstić iz organizacije „Tvrđava“.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Građani su se prvo okupili ispred Predsedništva Srbije.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Kako javlja reporter Nova.rs, okupljeni nose transparente „Samo sloga od smoga spasava“, „Svima nama guši pluća vazduh naš“, „Stop ekološkom izbeglištvu“…

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Podršku ljudima koji protestuju daju direktor kampanje „Kreni-promeni“, Savo Manojlović, Biljana Stojković (Moramo), Aleksandar Jovanović Ćuta. Tu su i predstavnici udruženja Ne damo Jadar.

Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Povorka je od Predsedništva krenula ka Trgu Republike Ulicom kralja Milana. Reporter Nova.rs javlja da je saobraćaj u toj ulici blokiran.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Beograd se danima unazad nalazi na vrhu liste najazagađenijih svetskih prestonica, a situacija nije mnogo bolje ni u ostalim mestima u Srbiji.

Vazduh u Beogradu jutro je označen kao „srednje zagađen“. Dominantni zagađivač su čestice PM 2.5.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare