Foto: Filip Krainčanić/Nova. rs, Goran Srdanov/Nova.rs

Predsednik Aleksandar Vučić u poslednje vreme neretko ponavlja da mu je žao što se odustalo od eksploatacije litijuma na prostoru Jadra. Poslednji put žalio je sinoć, jer nije sačekana studija o štetnosti ovog projekta. Iako su najveći stručnjaci u ovoj zemlji nedvosmisleno dokazali da je projekat štetan, predsednik kao da je ostao uskraćen za ove informacije. Ili je jednostavno želeo da bude uskraćen.

Deo svog gostovanja u emisiji „Hit tvit“, Vučić je komentarisao projekat otvaranja rudnika u dolini Jadra, koji je prema njegovim rečima završen. Ipak, pažljivo slušajući narativ koji je koristio, moglo se zaključiti da vrata rudnika nisu baš u potpunosti zatvorena.

„Koja se zemlja odrekla litijuma, ili nafte, koja je još prljavija? Moraju Srbi da se odreknu da bi bili siromašniji. Zašto prvo nismo sačekali da vidimo studije o štetnosti, već je popušteno pod pritiskom“, naglasio je Vučić u emisiji.

Iako je više puta istakao da mnogo radi, te da su preveliki izazovi pred našom zemljom zbog rata u Ukrajini, predsednik je morao da zna da su studije već pokazale da je rudnik štetan. Struku su mnogi zanemarali, a ona već mesecima govori da tamo gde ima rudnika, života uglavnom nema.

Poslednje takvo istraživanje, koje je ekskluzivno objavila Nova.rs 6. marta ove godine, pokazalo je putem uzorkovanja vode da je koncentracija bora za 17 puta veća 20 kilometara nizvodno od rudne zone, gde se nalaze bušotine kompanije Rio Tinto, dok je koncentracija arsena povećana 9, a litijuma tri puta.

Ono što posebno zbrinjavanja jeste da su ovi uzorci uzeti sa lokacije koja se nalazi desetinama kilometara nizvodno od same rudne zone, gde je istraživao Rio Tinto.

Samo uzorkovanje vode je rađeno 26. oktobra 2021. godine i to prvo na dva kilometara uzvodno od zone nalazišta jadarita na lokaciji Draginački most, a zatim na više od 20 kilometara od zone nalazišta jadarita u blizini ušća reke Jadar u Drinu kod lokacije Jelav.

Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

Kao što je istraživanje jasno pokazalo, samo pri analizi bušotina koje se nalaze daleko od zona potencijalnog rudnika, utvrđeno je prisustvo opasnih i štetnih materija koje će uništiti biljni i životinjski svet, a građanima ovog kraja verovatno i trajno ugroziti zdravlje.

Iako predsednik žali što nije bilo sveobuhvatne studije koja bi dokazala štetnost projekta, trebalo bi pre toga da pročita one koje su napisane i dokazane.

Bonus video: Gornje Nedeljice nakon izbora

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram