Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Oko tri stotine medicinskih sestara i tehničara preminulo je od posledica kovida u Srbiji u poslednje dve godine, podaci su Komore medicinskih sestara i tehničara. Prema podacima organizacije Ujedinjeni protiv kovida, od početka pandemije, preminulo je i 145 lekara. Ovim podacima raspolaže i institut "Batut", međutim, nikada ih nije objavio.

Kada se saberu podaci kojima raspolažu lekari, ali i Komora medicinskih sestara i tehničara, saznajemo da je oko 450 zdravstvenih radnika od početka pandemiji u Srbiji preminulo zbog zaražavanja koronavirusom, prenosi N1.

Od maja prošle godine Sindikat medicinskih sestara i tehničara pokušava od Batuta da sazna broj preminulih kolega, ali bezuspešno. Međutim, komora je sa njima podelila svoje informacije.

„Informaciju koju mi od danas posedujemo je da je preminulo za godinu prošlu i pretprošlu oko 300 medicinskih sestara i tehničara. Ono što nije dobro je da se Batut pravi nevešt, ne znam zašto. Zašto nam ne kaže po dijagnozama ko je to od naših kolega od kovida preminuo“, uputala je Dragica Dašić iz Sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Uz njih na prvoj liniji odbrane su i lekari. Boreći se za živote pacijenata, svoj život u Srbiji izgubilo je daleko više lekara nego što je to slučaj u susednoj Hrvatskoj ili Sloveniji.

„Prema našoj evidenciji, broj preminulih lekara od početka pandemije, odnosno od 2020. godine je 145. Mi brojimo lekare koji su preminuli od posledica kovida-19“, navodi pulmološkinja i članica Ujedinjenih protiv kovida Slavica Plavšić.

Plavšić smatra da je pandemija ogolila duboko poremećen zdravstveni sistem u zemlji i nedostatak lekara i zdravstvenog osoblja. Infektolog Dragan Delić kaže da koronavirus radi sve ono što njemu odgovara i da se prilagođava novonastaloj situaciji, a da mu se to i dozvoljava.

„Mi ne radimo gotovo ništa što bi bilo protiv virusa, a u našu korist. Sve što radimo, mi radimo faktički za virus i za ovu situaciju koja se zaista pogoršava. I teško je predvideti, jer to je jednačina sa više nepoznatih. S tim što nepoznatih nema u virusu, ali ih ima u nama“, kaže Delić.

Šta bi mogao da bude uzrok ovako loših crnih statistika. Dragica Dašić kaže – možda nema istine u tome da u početku zaštitna oprema nije bila dobra, kao i u tome da su se zdravstveni radnici zaražavali dok piju kafu, ali definitivno ima u njihovoj preopterećenosti.

„Danas kada je pandemija pokazala svoje, da je potrebno da ima mnogo više zdravstvenih radnika pokazalo se da ih nema. Razlog je psihički i fizički umor, pad imuniteta i veće zaražavanje i tu nema druge“, navodi Dašić.

Lekari redom, saglasni su u jednom – kraj pandemije nemoguć je bez većeg obuhvata vakcinacije u celom svetu, pa tako i u Srbiji.

BONUS VIDEO: Nova.rs u Batajnici među najtežim kovid pacijentima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare