Foto: N1

Republički geodetski zavod stavio je oznaku tajnosti "interno" na sve ugovore sa firmom "Vekom Geo", od koje je već drugi put bez tendera u direktnoj pogodbi kupuje satelitske snimke ukupne vrednosti pet miliona evra, piše Pištaljka.

Snimci su kupljeni iz dva zajma vredna 56 miliona evra koje je Srbija podigla kod Svetske banke na račun građana ove zemlje koji o tim poslovima, izgleda, ne treba ništa da znaju.

I to nije kraj, jer je u kancelariji Svetske banke u Srbiji Pištaljci rečeno da ovo neće biti i poslednje plaćanje, jer se, kako su naglasili, snimci kupuju na „svakih tri do pet godina“.

Poslovi RGZ-a sa „Vekomom“, izgleda da su otišli u „ilegalu“ još u julu 2018. godine, nedugo pošto je Pištaljka otkrila da su snimci kupljeni u prvoj direktnoj nabavci, a plaćeni milion evra, neupotrebljivi, jer su čitava područja pokrivena maglom i na njima se ništa ne vidi. Sporni satelitski snimci iz 2015. godine trebalo je da budu osnov za legalizaciju bespravnih objekata na teritoriji Srbije.

Iako je Pištaljka za poslednje tri godine, koliko piše o ovom spornom poslu, od RGZ-a u više navrata tražila razna dokumenta, da postoji oznaka tajnosti na njima saopšteno je tek pre četiri dana, pošto su još jednom zatražili svu dokumentaciju o poslovima između Geodetskog zavoda i „Vekoma Geo“ od 2015. godine do danas.

Ovu dokumentaciju Pištaljka je tražila jer je u maju otkrila i objavila da RGZ kupuje novu turu snimaka od iste firme od koje je kupila i prvu turu neupotrebljivih snimaka, ovaj put za četiri miliona evra.

Pištaljka je nedavno otkrila da je Vlada Srbije u julu 2018. godine donela odluku o podizanju novog, drugog kredita kod Svetske banke, ovaj put od 21 milion evra. Novi kredit namenjen je, kako se navodi u dokumentu Vlade, „finansiranju prekoračenja troškova i potpunom postizanju razvojnih ciljeva“ originalnog projekta u koje spada i izrada novog seta satelitskih snimaka.

Originalni projekat „Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji“ finansiran je iz prvog kredita Svetske banke koji je iznosio 36,2 miliona evra.

Kako piše Pištaljka, apsurdno je da je jedan od ciljeva ovog projekta čiji delovi su proglašeni tajnim upravo povećanje transparentnosti u oblasti nekretnina. Odluku o novom kreditu od 21 milion evra Vlada je donela u julu 2018. godine, sporazum Srbije i Svetske banke o ovom kreditu potpisan je u novembru 2019, a Zakon o potvrđivanju ovog sporazuma usvojen je u Skupštini u februaru ove godine.

Pištaljka je u međuvremenu otkrila i da je RGZ firmi „Vekom Geo“ u martu ove godine, ovog puta putem javne nabavke, dodelio još jedan posao, vredan 12.391.483 dinara.

„Toliko će nas koštati nabavka najnovije verzije postojećih softvera za obradu snimaka iz vazduha i njihovo održavanje. ‘Vekom’ je bio jedini učesnik na ovom tenderu“, navodi Pištaljka u svom tekstu.

Kancelarija Svetske banke, na čijem sajtu je objavljeno da je RGZ 23. jula obavestio firmu „Vekom geo d.o.o.“ da će sklopiti ugovor sa njima, u više navrata je tvrdila da je „Vekom Geo“ ekskluzivni distributer američke firme „Maksar“ (Maxar – Digital Globe) i jedina firma koja takve snimke može da ponudi našem tržištu. To je, kako objašnjavaju u Svetskoj banci, i razlog što je i ovog puta posao sklopljen direktnim odabirom.

Novi ugovor se zaključuje na period od godinu dana i snimci se nabavljaju za potrebe masovne procene nepokretnosti i digitalizacije katastra. Kako se na sajtu Svetske banke može pročitati, ona ima slične projekte širom sveta, a kao cilj navodi se širenje baze za naplatu poreza na imovinu.

Ceo tekst možete pročitati na sajtu Pištaljke.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar