„RGZ povećao broj zaposlenih ali se broj predmeta uvećao“

Biznis 04. jun. 202021:45
Podeli:
Nebojša Pejčinović i Dijana Konstantinović Foto:N1

Sindikati zaposlenih u Republičkom geodetskom zavodu već mesecima ukazuju na probleme u poslovanju katastarske službe, navodeći da digitalizacija ne daje konkretne rezultate, iako je e-zakazivanje donelo rasterećenje smanjiviši čekanje pred šalterima za predaju dokumenata. O ovim problemima za Infobiz su govorili predstavnica Samostalnog sindikata Dijana Konstantinović i Sindikata Nezavisnost, Nebojša Pejčinović.

U pismima ministarki građevinarstva Zorani Mihajlović i premijerki Ani Brnabić, naglašavaju da proces nije okončan, to jest da je 15 do 20 odsto procedure u katastru digitalizovano. Primera radi, dokumenta koja se izdaju u elektronskom formatu nisu prihvatljiva za javne beležnike, advokate, sudove, a efikasnost rada ugrožava i veliki broj nerešenih predmeta, kojih je trenutno čak 500.000, piše N1.

Samo prošle godine u RGZ je za 20 odsto povećan broj zaposlenih, a broj nerešenih predmeta se uvećao.

Protok interneta je loš, a kako kažu predstavnici sindikata, zaposleni nisu dovoljno obučeni za nov sistem u radu, dok rukovodeći kadar često nije postavljan po stručnosti, što dodatno usporava rad.

Takođe ukazuju da za stare ugovore o nepoketnostima u pisanom obliku, postoji zakonom definisan rok do kraja godine da ti predmeti budu rešavani, a posle toga će morati da budu u elektronskoj formi, overeni kod notara, gde moraju biti prisutne obe ugovorne strane, što će od njihovog rešavanja učiniti nemoguću misiju.

U sindikatima kažu da je legalizacija nelegalno izgrađenih objekata trebalo da bude završena, ali da je proces na početku, a prema odredbama koje su dobili, kompletan proces ozakonjenja biće prebačen na katastar, za šta je potrebno još ljudi i skraćene procedure.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar